Na hlavný obsah

Španielske bitúnky si musia zaobstarať kamery. Majú povinnosť uchovávať záznamy 30 dní

Dôvodom je zabrániť zlému zaobchádzaniu so zvieratami.

Španielske bitúnky si musia zaobstarať kamery. Majú povinnosť uchovávať záznamy 30 dní
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na bitúnkoch v Španielsku budú musieť byť kamery, aby sa zabránilo zlému zaobchádzaniu so zvieratami a neplneniu hygienických noriem. Príslušné nariadenie schválila v utorok (23. 8.) španielska vláda, informujú miestne médiá.

Podľa ministerstva pre ochranu spotrebiteľa, ktoré nariadenie pripravilo, je Španielsko prvou krajinou EÚ, ktorá k tejto povinnosti siahla. Podobné opatrenie už podľa španielskej vlády platí napríklad v Británii či Izraeli.

„Tri krajiny sveta schválili takéto normy,“ citoval denník El País Guillerma Morena zo španielskeho združenia na ochranu zvierat Equalia. Prvú povinnosť kamier zaviedla podľa neho Spojené kráľovstvo, potom Izrael a ešte Škótsko.

V posledných rokoch viaceré organizácie, vrátane združenia Equalia, kritizovali zlé zaobchádzanie so zvieratami. Tiež neplnenie hygienických noriem na niektorých bitúnkoch v Španielsku, čo doložila videozáznamami vyhotovenými skrytou kamerou.

Nové nariadenie, ktoré sa schválilo španielskou vládou, okrem kamier v miestach so zvieratami, ukladá prevádzkovateľom bitúnkov povinnosť uchovávať záznamy 30 dní a predložiť ich prípadnej inšpekcii.

Lehota na uchovanie videonahrávok zodpovedá pracovnému právu a vychádza zo zákona o ochrane osobných údajov, dlhšia môže byť v prípade, ak sa zistí porušenie pravidiel.

Na inštalovanie kamier majú väčšie podniky, ktoré sa zaoberajú porážkou zvierat, jeden rok od publikácie nariadenia v úradnom vestníku, menšie podniky dostali o rok dlhšiu lehotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet