Na hlavný obsah

Španielski hasiči nasadili v boji proti požiarom kozy a ovce

Tie budú spásať suchú vegetáciu a brániť tak šíreniu ohňa.

Španielski hasiči nasadili v boji proti požiarom kozy a ovce
Ilustračná snímka-črieda oviec. Foto: TASR/AP

Španielski hasiči nasadili v boji proti lesným požiarom kozy a ovce, ktoré by v oblastiach náchylných na zachvátenie plameňmi mali spásť suchú vegetáciu a zabrániť tak ďalšiemu šíreniu ohňa. Správu podal denník The Guardian.

Barcelonskí požiarnici ich vypustili do tamojšieho najväčšieho mestského parku Collserola 290 kôz a oviec. Ide o starodávnu metódu boja proti požiarom, v rámci ktorej tieto zvieratá skonzumujú čo najviac suchého porastu, ktorý by mohol prispieť k prípadnému rýchlejšiemu šíreniu ohňa.

Pilotný projekt bol v Barcelone spustený ešte v apríli. V parku Collserola, ktorý sa rozprestiera na 8000 hektároch pôdy, totiž ročne dochádza k približne 50 požiarom. V pondelok ( 15. 8.) to uviedol mestský poradca pre klimatickú núdzu a ekologickú zmenu Eloi Badia. Dodal, že akýkoľvek väčší požiar by v parku obkolesenom rezidenčnými štvrťami mohol mať závažné následky.

Využívanie bylinožravcov na predchádzanie vzniku požiarov však nie je v modernom svete úplne neznáme, píše The Guardian. Kalifornskí hasiči vlani počas lesných požiarov vypustili do potenciálne rizikových oblastí niekoľko desiatok kôz. Požiare vtedy zničili 850 000 hektárov pôdy.

Portugalsko zasa v roku 2017 priviezlo do prírodnej rezervácie Faia Brava 45 koní. Tie tak oblasť pomohli uchrániť pred ničivými plameňmi.

Európsky spravodajský systém lesných požiarov (EFFIS) uviedol, že rok 2022 bol v Španielsku doposiaľ najhorším, čo sa týka rozsahu a počtu požiarov. Približne 370 tohtoročných požiarov zničilo v Španielsku už zhruba 240 000 hektárov lesa a ďalších porastov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet