Na hlavný obsah

Spoločnosť JOYSBIO vyvinula dva nové testy na opičie kiahne

Antigénový test a test na protilátky preukázali v klinických testoch spoľahlivé výsledky.

Spoločnosť JOYSBIO vyvinula dva nové testy na opičie kiahne
Ilustračná snímka-opičie kiahne. Foto: TASR/AP

Spoločnosť JOYSBIO vyvinula dva nové testy na opičie kiahne, ktoré dokážu poskytnúť výsledky do 15 minút. Na trh uviedli antigénový rýchlotest na opičie kiahne a rýchlotest na protilátky kiahňam.

Antigénovým testom sa testujú vzorky z ľudského séra a výteru z hrdla s cieľom zistiť, či sa v nich nachádzajú antigény vírusu opičích kiahní.

Test na protilátky využíva vzorku krvi na zistenie protilátok, ktoré si telo človeka vytvorilo po infekcii kiahňami. Oba testy sa v súčasnosti klinicky hodnotia v Európe a u infikovaných pacientov preukazujú spoľahlivé výsledky. 

Po COVID-19 prichádza ďalší globálny zdravotný problém, opičie kiahne,“ vyjadril sa Rick Zhang, riaditeľ pre obchodný rozvoj spoločnosti JOYSBIO.

„Lieky, ktoré máme k dispozícii redukujú výskyt bolestivých lézií a pravdepodobnosť úmrtia. Proti tejto chorobe máme aj vakcínu, pretože sa vyskytuje už dlho. Pred tým, ako sa pacienti začnú liečiť, musia byť správne diagnostikovaní. Naše testy budú nástrojom pre zdravotníckych pracovníkov, najmä ak majú obmedzený prístup k PCR testom,“ pokračuje Zhang.


Úmrtnosť na opičie kiahne sa v minulosti pohybovala od 0,1 % do 11 % v bežnej populácii, ale oveľa väčší problém predstavuje u detí, kde môže úmrtnosť prudko stúpnuť. Rozpoznanie choroby je v takom prípade kľúčové.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet