Na hlavný obsah

Spoločnosti Pfizer/BioNTech vyvinuli vakcínu proti variantu omikron

Ak ju Európska lieková agentúra schváli, dostupná by mala byť už v septembri.

Spoločnosti Pfizer/BioNTech vyvinuli vakcínu proti variantu omikron
Ilustračná fotografia vakcíny proti covidu. Foto: Unsplash

Po dlhých mesiacoch vyčíňania Omikronu sa svet, zdá sa, dočkal aktualizovanej vakcíny.

Konzorcium farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech požiadalo Európsku liekovú agentúru (EMA) o schválenie očkovacej látky práve proti tomuto subvariantu koronavírusu. Či sa k nej dostaneme všetci je zatiaľ otázne.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Omikron BA.4 a BA.5 – to sú dva druhy koronavírusu, ktoré už mesiace sužujú Európu. Pfizeru sa podarilo vyvinúť vakcínu, poskladanú presne proti týmto subvariantom. Aktuálne ju posudzuje EMA.

Pfizer touto vakcínou navrhuje očkovať aj deti od 12 rokov. Ak už ale máte tri dávky, k tejto sa zrejme tak ľahko nedostanete. Štvrtou sa u nás totiž očkujú len vybrané skupiny.

„Aktuálne sa môžu štvrtou dávkou zaočkovať osoby vo veku od 50 rokov a ľudia s poruchou imunity. V prípade rozšírenia týchto skupín, bude ministerstvo zdravotníctva o tom informovať,“ uviedla Tatiana Kmecová z tlačového odboru ministerstva zdravotníctva.

Napríklad v Českej republike sa štvrtou dávkou môže dať zaočkovať každý dospelý. Infektológ Peter Sabaka si myslí, že ísť českou cestou nie je nutné. Časom sa podľa neho k aktualizovanej vakcíne dostaneme všetci. Zatiaľ však čakáme či z toho nerizikoví pacienti budú profitovať.

„Nerizikový pacient, ktorý je očkovaný tromi dávkami má strašne malé riziko, že sa mu niečo zlé stane. Je ťažké vôbec nájsť niekoho, kto by mal ťažký priebeh. Tam sa ani nedá štatisticky vyrátať ochrana proti ťažkému priebehu,“ povedal.

Dodal, že ak ste sa už štvrtou dávkou dali zaočkovať, máte ochranu pred ťažkým priebehom aj v prípade nákazy variantom omikron.

Či budú odborníci odporúčať dať sa preočkovať, zatiaľ isté nie je. Rozhodnutie o novej vakcíne by malo byť známe na budúci týždeň. Ak ju EMA schváli, dostupná by mala byť už v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál