Na hlavný obsah

Spotreba piva na Slovensku klesla na 30-ročné minimum

Medziročne klesla o 12 percent.

Spotreba piva na Slovensku klesla na 30-ročné minimum
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Každý Slovák vypil vlani v priemere 120 krígľov piva, teda zhruba 60 litrov, čo je najmenej za posledných 30 rokov. Medziročne tak spotreba piva na občana klesla o 12 percent. Pri príležitosti Medzinárodného dňa piva o tom v piatok (5. 8.) informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najsilnejší rok, čo sa spotreby piva týka, bol rok 1990. Vtedy každý Slovak skonzumoval v priemere 96 litrov piva. Odvtedy spotreba klesala, zvýšila sa len mierne v období troch rokov pred pandémiou.

„Dva roky pandémie priniesli prudký pokles spotreby piva. Prepad o viac ako 10 % sa za posledných 30 rokov prejavil len dvakrát – po nástupe finančnej krízy v roku 2010 a potom rekordne vlani, kedy spoločnosť druhý rok bojovala s pandémiou covidu,“ uviedol uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Prepad pocítili aj pivovary

Pokles sa odrazil aj v produkcii pivovarov. V porovnaní s predošlým rokom vyrobili v 2021 o osem percent menej alkoholického piva a o 40 % menej toho nealkoholického.

Aj dovozového piva bolo minulý rok menej, a to takmer o pätinu v medziročnom porovnaní. Najviac sa na Slovensko dovážalo pivo z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka či Holandska.

Nedarilo sa ani vývozu tohto zlatistého moku za slovenské hranice. Ten sa medziročne prepadol o 34 percent. Zo Slovenska sa v 2021 vyviezlo 22 miliónov litrov alkoholického piva a 8 miliónov litrov nealkoholického. Najviac ho smerovalo do Česka, Maďarska, Poľska, Ruska a na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko