Na hlavný obsah

SR uzavrela dohodu o ochrane vzdušného priestoru s Českom a Poľskom

Slovenské nebo majú chrániť do roku 2024.

SR uzavrela dohodu o ochrane vzdušného priestoru s Českom a Poľskom
Ilustračná snímka - stíhačky Mig-29 a F-16. Foto: TASR/AP

Ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky prevezmú po uzemnení stíhacích lietadiel MiG-29 Česká republika a Poľsko. Dohodu o tzv. air policingu podpísali minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO), česká šéfka rezortu Jana Černochová a poľský minister Mariusz Blaszczak v sobotu (27. 8.) v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa.


„Je to veľký moment, keď sme preukázali, aké silné je nielen naše spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Preukázali sme tiež, aké silné priateľstvo, až bratstvo, je medzi našimi krajinami, keďže takú dôležitú vec ako ochranu nášho vzdušného priestoru budú zabezpečovať vaše dve krajiny, vaše vzdušné sily, vaši piloti,“ uviedol Naď. Poďakoval sa aj partnerom z Poľska a Českej republiky. Teší sa aj z ďalších projektov s partnermi.

Avizovali aj podpis ďalšej dohody

Černochová s Naďom avizovala aj podpis ďalšej dohody o spolupráci. „Sú to hmatateľné dôkazy toho, že politici nielen ústne hovoria, že budú spolupracovať, ale že sa niečo reálne v rámci spolupráce odohráva,“ doplnila.

Poukázala na to, že všetky tri signatárske krajiny spája aj snaha osamostatniť sa od techniky ruskej výroby. Hoci Poľsko je v tejto oblasti ďalej. Výhody v spolupráci vidí nielen v posile východného krídla NATO, ale aj v tom, že českí piloti budú pravidelne lietať a ich stroje budú v prevádzke.

Poukázala aj na aktuálnu situáciu na Ukrajine. „Všetci máme skúsenosť, keď sme boli v područí nacizmu a následne prišiel komunizmus. Veľmi si vážime, čo pre nás znamená sloboda, ktorú sme získali po roku 1989. Chceme, aby k tejto slobode mohli smerovať aj iné krajiny,“ doplnila.

Poľský minister Blaszczak rovnako považuje podpis dohody za vážny dôkaz o úzkej spolupráci. Poukázal na rovnaké vnímanie bezpečnostných hrozieb v tejto časti Európy. Skonštatoval, že po príchode slovenských F-16 sa ešte viac posilní slovenský vzdušný priestor. To je podstatné aj pre bezpečnosť spoločenstva a východného krídla NATO.

„Chceme pokoj, mier. Chceme odstrašiť agresora a sme solidárni s partnermi,“ uviedol Blaszczak s tým, že vďaka bezpečnosti sa môžeme ďalej rozvíjať.

Stretnutie krajín V4 na Slovensku?

Na otázku, či ide o novú vyšehradskú spoluprácu, reagoval Naď tým, že na Slovensku sa čoskoro uskutoční stretnutie ministrov všetkých krajín V4.

Poznamenal, že v niektorých oblastiach má Slovensko väčší súzvuk priorít s Poľskom a Českou republikou, no nič to nemení na záujme riadneho fungovania V4 a ďalšej úzkej spolupráce všetkých štyroch krajín. Čo sa týka budúcnosti slovenských stíhačiek Mig-29 po ich uzemnení, Naď chce informovať až po finálnej dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko