Na hlavný obsah

Srbsko a Kosovo dosiahli dohodu o voľnom cezhraničnom pohybe obyvateľov

Cestovať budú môcť na základe svojich preukazov totožnosti.

Srbsko a Kosovo dosiahli dohodu o voľnom cezhraničnom pohybe obyvateľov
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Srbsko a Kosovo dosiahli dohodu o voľnom pohybe svojich obyvateľov medzi oboma krajinami. Oznámil to v sobotu (27. 8.) šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Srbsko súhlasilo so zrušením vstupno-výstupných dokladov pre držiteľov kosovských preukazov totožnosti a Kosovo súhlasilo, že ich nezavedie pre držiteľov srbských občianskych preukazov, uviedol Borell vo videopríhovore zverejnenom online.

„Kosovskí Srbi, ako aj všetci ostatní občania budú môcť voľne cestovať medzi Kosovom a Srbskom na základe svojich preukazov totožnosti. Som veľmi šťastný, že sme našli európske riešenie, ktoré uľahčuje cestovanie medzi Kosovom a Srbskom,“ povedal Borrell, pričom sa poďakoval lídrom oboch krajín.

Dohoda vznikla po rokovaniach medzi kosovským premiérom Albinom Kurtim a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom, ktoré sa v priebehu tohto týždňa konali v Bruseli. Rozhovorom predsedal šéf diplomacie EÚ.

Bruselské stretnutie zvolali so zámerom zmierniť napätie, ktorý vládne medzi týmito dvoma balkánskymi susedmi. To v uplynulých týždňoch viedlo k násilným incidentom.

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová podľa tlačovej agentúry AP uviedla, že táto dohoda znamená „reciprocitu a rovnosť“.

„Sloboda pohybu je základom demokratických spoločností a európskych hodnôt,“ povedala Osmaniová a dodala, že Kosovo sa bude naďalej usilovať o „vzájomné uznanie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet