Na hlavný obsah

Stravné poukážky sú stále predmetom sporu

Od nového roka musia zamestnanci prejsť na elektronickú gastrokartu.

Od nového roka musia zamestnávatelia zabezpečiť zamestnancom elektronickú gastrokartu. Prikazuje im to Zákonník práce. Gastrolístky v papierovej podobe zostanú len pre tých, ktorí kartu nemôžu použiť na pracovisku, ani v jeho blízkosti.

Týka sa to zamestnancov, ktorí sa rozhodli ponechať si stravné poukážky. Od minulého roka sa totiž môžu rozhodnúť aj pre finančný príspevok. Téma gastrolístky alebo hotovosť je stále predmetom sporu.

Asociácia moderných benefitov tvrdí, že podľa ich prieskumu sa pre stravné vyplácané v hotovosti rozhodla jedna tretina zamestnancov. Ostatní podľa nich ostali pri stravných poukážkach a stravovacích kartách. Tvrdia, že tak pomáhajú gastronomického sektoru.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prípade reštaurácií stále hovoríme o tom, že gastrolístky a gastrokarty prinášajú viac zákazníkov do reštaurácií ako v prípade finančného príspevku,“ uviedol Juraj Králik, výkonný riaditeľ Asociácie moderných benefitov.

Podľa nich totiž ľudia hotovosť častejšie míňajú na iné tovary ako potraviny. Reštaurácie napriek tomu uprednostňujú práve týchto zákazníkov.

„Nemyslím si, že podnikatelia v gastronómii to vnímajú ako veľký benefit a pomoc v tejto situácii. Pre majiteľov gastro prevádzok je určite výhodnejšie, keď zákazníci platia v hotovosti alebo platobnými kartami. Keďže neprichádzajú o žiadne percentá,“ vysvetlil Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie.

Podľa Martina Novotného, člena prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií SR, je najprirodzenejším platidlom pre gastronomickú prevádzku práve hotovosť. Pretože vtedy dostane celú sumu zaplateného jedla. Preto preferujú hotovosť.

Nič na tom zrejme nezmenia ani elektronické gastro karty, ktoré by mali od nového roka nahradiť takmer všetky gastrolístky. Aj z týchto kariet totiž musia reštaurácie odvádzať poplatky, ktoré sú pre ne nákladmi navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko