Na hlavný obsah

Švajčiarske ľadovce sa už zmenšili o polovicu

Podľa vedcov sa teraz topia rýchlejšie.

Švajčiarske ľadovce sa už zmenšili o polovicu
Na ilustračnej snímke snímke časť ľadovca vo švajčiarskych Alpách, ktorý je chránený špeciálnymi bielymi plachtami, aby sa neroztopil. Foto: TASR/AP

Až 1 400 ľadovcov vo Švajčiarsku stratilo viac ako polovicu svojho celkového objemu od začiatku 30. rokov minulého storočia. Uvádza to nová štúdia, na ktorú sa odvoláva agentúra AP.

Ústup ľadu podľa vedcov navyše zrýchľuje. Švajčiarske ľadovce svojou rozlohou zastupujú asi polovicu všetkých ľadovcov európskych Álp.

Výsledky štúdie priniesli prvú rekonštrukciu úbytku ľadu vo Švajčiarsku v 20. storočí, ktorá bola čiastočne založená na analýze zmien topografie ľadovcov od roku 1931. Štúdiu spracovala Spolková vysoká technická škola v Zürichu v spolupráci s Federálnym inštitútom pre lesy, sneh a krajinársky výskum.

Vedci odhadujú, že objem ľadu na ľadovcoch sa za posledných 85 rokov (až do roku 2016) zmenšil o polovicu. Odvtedy ľadovce za iba šesť rokov stratili ďalších 12 percent objemu.

„Topenie ľadovcov zrýchľuje. Podrobné sledovanie tohto javu a jeho kvantifikácie je dôležité, pretože nám umožňuje odvodiť reakcie ľadovcov na meniacu sa klímu,“ uviedol spoluautor štúdie Daniel Farinotti. Štúdia bola publikovaná vo vedeckom časopise The Cryosphere.

Výskum využíval aj desiatky rokov staré techniky, ktoré umožnili porovnávať tvar a polohu snímok terénu a kamery a prístroje na meranie uhlov zemských plôch. Tímy porovnávali topografiu povrchu ľadovcov v rôznych časoch. To umožnilo vypočítať vývoj objemu ľadu.

Nie všetky švajčiarske ľadovce však strácali ľad rovnakou rýchlosťou, uviedli vedci. Rýchlosť ústupu ľadu ovplyvňuje niekoľko faktorov, ako je nadmorská výška alebo množstvo suti na ľadovcoch.

Vedci tiež zistili, že v 20. a 80. rokoch minulého storočia dochádzalo k občasnému nárastu objemu ľadovca. To však nedokázalo vykompenzovať topenie v ostatných obdobiach.

Tieto zistenia by mohli mať značné dôsledky pre dlhodobé energetické zdroje Švajčiarska. Podľa vládnych údajov sa totiž vo Švajčiarsku vyrába takmer 60 percent elektrickej energie z vodných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet