Na hlavný obsah

Svetoznámy módny návrhár Issei Mijake podľahol chorobe

Preslávil sa plisovaným oblečením.

Svetoznámy módny návrhár Issei Mijake podľahol chorobe
Japonský módny návrhár Issei Mijake. Foto: ČTK/AP

Vo veku 84 rokov v utorok (9. 8.) zomrel na rakovinu pečene japonský módny návrhár Issei Mijake. Preslávil sa svojím plisovaným oblečením, ktoré sa nikdy nepokrčí. Jeho meno sa stalo synonymom japonského ekonomického rastu v 80. rokoch.

Jeho značka Issey Miyake okrem iného vytvorila aj slávny čierny rolák zakladateľa americkej firmy Apple Stevea Jobsa, napísala agentúra Reuters.

Mijake sa ako malý chcel stať športovcom alebo tanečníkom, no v módnych časopisoch svojej sestry našiel vášeň pre oblečenie. Dizajn študoval v Tokiu a Paríži, kde pracoval so slávnymi návrhármi, ako je Hubert de Givenchy alebo už zosnulý Guy Laroche. Pracoval aj v New Yorku, kým sa v roku 1970 vrátil do Tokia, kde založil Miyake Design Studio.

V roku 2009 v článku pre The New York Times napísal, že nechce, aby si ho ľudia pamätali ako „návrhára, ktorý prežil“ výbuch atómovej bomby, keďže sa narodil v Hirošime v roku 1938.

„Keď zatvorím oči, stále vidím veci, ktoré by nikto nemal prežiť. Snažil som sa ich, hoci neúspešne, hodiť za hlavu a myslieť na veci, ktoré sa môžu tvoriť, nie ničiť, a priniesť krásu a radosť,“ napísal Mijake a vysvetlil, že ho módne návrhárstvo priťahovalo, „keďže je kreatívne, moderné a optimistické“.

V 80. rokoch minulého storočia vyvinul nový spôsob plisovania skladaním látok medzi vrstvy papiera a ich následným tepelným lisovaním.

Mijake pod svojou značkou Issey Miyake vytvoril viac ako tucet kolekcií pánskej i dámskej módy vrátane hodiniek a parfumov. V roku 1997 odišiel do dôchodku a začal sa venovať výskumu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet