Na hlavný obsah

Taiwan poďakoval USA za prijatie opatrení na udržanie bezpečnosti v regióne

Peking upozorňuje, že nebude tolerovať separatistické aktivity.

Taiwan poďakoval USA za prijatie opatrení na udržanie bezpečnosti v regióne
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu (13. 8.) poďakovalo Spojeným štátom za prijatie konkrétnych opatrení na udržanie bezpečnosti a mieru v Taiwanskom prielive.

Taiwanský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že čínske „nevyprovokované vojenské a ekonomické zastrašovanie“ ešte viac posilnilo jednotu a odolnosť „svetového demokratického tábora“.

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom vyvolala cesta predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwan. Peking v reakcii na túto návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, spustil v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré mali pôvodne trvať do nedele (7. 8.) minulého týždňa, no napokon trvali až do tejto stredy (10. 8.).

Koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell v piatok (12. 8.) uviedol, že Čína reagovala na Pelosiovej návštevu prehnane. Dodal, že americké námorníctvo v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy.

„Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom k slobode námornej dopravy,“ vyhlásil. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking v stredu (10. 8.) upozornil, že na tomto ostrove nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylúčil možnosť vojenského zásahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet