Na hlavný obsah

Taiwan sľubuje protiútok, ak Čína vstúpi na jeho územie

Peking považuje ostrov za súčasť krajiny.

Taiwan sľubuje protiútok, ak Čína vstúpi na jeho územie
Ilustračná snímka - žena drží taiwanské vlajky. Foto: TASR/AP

Taiwan v stredu (31. 8.) varoval, že využije svoje právo na protiútok, ak by na jeho územie vstúpili čínske ozbrojené sily. Výstraha prichádza v čase, keď okolo Taiwanu, ktorý komunistická Čína považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť, silnie napätie, napísala agentúra Reuters.

Peking Taiwanu hrozí vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Začiatkom augusta ostrovnú krajinu navštívila predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, na čo Čína v oblasti usporiadala rozsiahle vojenské cvičenie.

Predstavitelia taiwanskej obrany v stredu informovali, že „zvýšená intenzita“ čínskych vojenských hliadok v blízkosti Taiwanu pokračuje a čínske snahy zmeniť Taiwanský prieliv oddeľujúci Čínu od demokratického ostrova na „čínske okrajové more“ sa stávajú najväčším zdrojom nestability v oblasti.

Taiwan tento mesiac navrhol dvojciferné zvýšenie výdavkov na obranu, ktoré zahŕňa aj prostriedky na nové stíhačky. Taiwanské ozbrojené sily sú dobre vybavené, ale v porovnaní s čínskymi silami je ich počet veľmi nízky.

V utorok (30. 8.) na Taiwan dorazil guvernér amerického štátu Arizona Doug Ducey. Podľa agentúry AP ide o poslednú z návštev amerických politikov, ktoré roztrpčili Čínu.

Republikán Ducey sa síce stretne napríklad aj s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, no jeho trojdňová návšteva má predovšetkým prilákať dodávateľov do fabriky na polovodiče, ktorú v Arizone buduje taiwanská spoločnosť TSMC, najväčší svetový výrobca čipov. Fabrika, ktorá vzniká nákladom 12 miliárd dolárov (zhruba 12 mld. eur), má začať výrobu v roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet