Na hlavný obsah

Taliban porušil dohodu, keď poskytol útočisko teroristovi, tvrdí Blinken

Islamské hnutie o Zawahrím v Kábule vraj vedelo.

Taliban porušil dohodu, keď poskytol útočisko teroristovi, tvrdí Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Taliban hrubo porušil dohodu z Dauhy tým, že v Afganistane poskytol útočisko lídrovi teroristickej skupiny al-Káida. Podľa agentúry Reuters to v utorok (2. 8.) uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken.

Spojené štáty cez víkend v Kábule zásahom z bezpilotného lietadla zabili Ajmana Zawahrího. Ten sa stal novým lídrom al-Káidy v roku 2011 po tom, čo americké sily zabili Usámu bin Ládina. O Zawahrího smrti informoval americký prezident Joe Biden.

„Tvárou v tvár neochote alebo neschopnosti Talibanu dodržiavať svoje záväzky budeme aj naďalej podporovať afganský ľud masívnou humanitárnou pomocou a zasadzovať sa o ochranu ľudských práv, najmä práv žien a dievčat,“ uviedol Blinken vo vyhlásení.

Islamistické hnutie Taliban sa v Afganistane ujalo moci vlani v auguste po bleskovej ofenzíve v čase, keď z krajiny po 20 rokoch odchádzali poslední vojaci USA a ich spojenci. Zawahrího prítomnosť v Kábule tak vyvoláva otázky o tom, či mu Taliban vedome poskytoval útočisko.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa napísala, že predstavitelia Talibanu o prítomnosti tohto teroristu v Kábule vedeli. Spojené štáty podľa rovnakého zdroja očakávali, že Taliban dodrží svoj záväzok, že nedovolí, aby sa bojovníci al-Káidy opäť usadili v Afganistane.

„Taliban sa bude musieť zodpovedať za prítomnosť Zawahrího v Kábule po tom, ako ubezpečil svet, že teroristom z al-Káidy neposkytne útočisko,“ uviedol predseda výboru pre tajné služby americkej Snemovne reprezentantov Adam Schiff.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet