Na hlavný obsah

Taliban tvrdí, že o prítomnosti šéfa al-Káidy v Kábule netušil

V nedeľu ho zastrelil dron Spojených štátov.

Taliban tvrdí, že o prítomnosti šéfa al-Káidy v Kábule netušil
Na snímke lídry al-Káidy Usáma bin Ládin (vľavo) a Ajman Zawahrí (vpravo). Foto: Twitter

Afganské hnutie Taliban tvrdí, že jeho vláda nemala žiadne informácie o prítomnosti lídra teroristickej skupiny al-Káida Ajmana Zawahrího v Kábule. Taliban zároveň varoval Spojené štáty, aby nikdy neopakovali útok na afganskom území.

Spojené štáty podľa amerických činiteľov Zawahrího zabili cez víkend strelou odpálenou z dronu. Terorista v tej chvíli stál na balkóne domu v Kábule. Podľa predstaviteľov Washingtonu išlo o najväčšiu akciu proti teroristickej skupine od roku 2011. Vtedy americké špeciálne sily v Pakistane zabili predchádzajúceho vodcu Usámu bin Ládina.

„Vláda a vedenie nevedeli o tom, čo sa tvrdí, ani o žiadnej stope,“ uviedol Suhajl Šahín, menovaný zástupca Talibanu pri OSN, ktorý sídli v Dauhe. „Teraz prebieha vyšetrovanie, aby sme zistili pravdivosť tohto tvrdenia,“ dodal s tým, že výsledky vyšetrovania oznámia verejne.

Patril medzi najhľadanejších teroristov

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov napísala, že dom, kde teroristu zabili, patril významnému poradcovi Sirádžuddína Hakkáního. Ten je zástupcom šéfa Talibanu a v jeho vláde vedie ministerstvo vnútra. Zároveň stojí na čele mocnej skupiny známej ako sieť Hakkania.

Lídri Talibanu mlčia

Lídri Talibanu o nedeľňajšom (31. 7.) údere bezpilotného lietadla poväčšine mlčia. Pritom nepotvrdili prítomnosť, ale ani smrť Zawahrího v Kábule, píše Reuters.

V súvislosti s útokom bezpilotného lietadla Taliban uviedol, že „Spojené štáty budú niesť zodpovednosť za akékoľvek následky, ak sa budú takéto incidenty opakovať a ak bude narušené územie Afganistanu“.

Lídri Talibanu podľa troch nemenovaných zdrojov z tejto skupiny rokujú o tom, ako na útok amerického bezpilotného lietadla reagovať.

Reakcia Talibanu by mohla mať významný vplyv, pretože hnutie sa usiluje o medzinárodné uznanie a prístup k miliardám dolárov zo zmrazených afganských finančných prostriedkov.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok (2. 8.) vyhlásil, že Taliban dohodu z Dauhy hrubo porušil práve tým, že v Afganistane Zawahrímu útočisko poskytol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet