Na hlavný obsah

Teplejšie letá môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože

Počet prípadov kožných nádorov sa u mužov za posledných 50 rokov strojnásobil, tvrdia britskí vedci.

Teplejšie letá môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože
Dermatologické vyšetrenie znamienka dermatoskopom. Foto: TASR

Stúpajúca tendencia stále horúcejších liet môže viesť k nárastu prípadov rakoviny kože a s ňou spojených úmrtí. Zistili to britskí onkológovia a odborníci na klímu. Informuje o tom web britského denníka The Guardian.

„Z pohľadu lekárky, ktorá lieči pacientov s melanómom, som znepokojená,“ uviedla profesorka onkológie zo Sheffieldskej univerzity Sarah Dansonová.

Melanóm je druh rakoviny kože, ktorý vzniká najmä ako následok spálenia od slnka. Vedci upozorňujú, že teplejšie letá zvyšujú šancu vzniku spálenej kože, a tak i riziko následnej rakoviny.

Podľa údajov britskej organizácie na výskum rakoviny Cancer Research UK sa počet prípadov kožných nádorov u mužov od 70. rokov minulého storočia strojnásobil.

Odborníci sa domnievajú, že tento nárast by mohol byť nielen dôsledkom teplejších liet, ale aj populárnych dovoleniek v prímorských rekreačných strediskách. Upozorňujú totiž, že na vznik melanómu stačí, ak sa človek spáli raz za dva roky.

Kožu treba chrániť stále, nielen v lete

Spojené kráľovstvo v júni zaznamenalo historicky najvyššiu nameranú teplotu, až 40,2 °C. Podľa expertov však nejde o ojedinelý úkaz a podobné vlny extrémnych horúčav sa budú vyskytovať čoraz častejšie.

„Teplota však nestúpa len v lete, ale celoročne. Tým sa menia aj naše vzorce správania. Chodievame von, keď je teplejšie a vystavujeme sa UV žiareniu, ktoré rakovinu kože spôsobuje,“ uviedol expert na klimatickú zmenu Dann Mitchell.

Vedci vydali súbor odporúčaní, ktoré by ľuďom mohli pomôcť predchádzať riziku vzniku melanómu. Ide najmä o nosenie pokrývky hlavy, nevystavovanie sa priamemu slnečnému žiareniu v obedňajších hodinách či používanie opaľovacieho krému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet