Na hlavný obsah

Jeden mŕtvy a sedem zranených pre explózie na ruskej základni na Kryme

Príčiny doteraz nie sú známe.

Jeden mŕtvy a sedem zranených pre explózie na ruskej základni na Kryme
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Explózie a požiar boli v utorok (9. 8.) ohlásené z ruskej leteckej základne na západe anektovaného Krymu. Príčiny doteraz nie sú známe a špekulácie o možnom ukrajinskom útoku zostávajú nepotvrdené.

Šéf administratívy anektovaného polostrova Sergej Aksjonov sa vydal na miesto činu a nariadil vytvorenie päťkilometrovej bezpečnostnej zóny okolo letiska. Ruské ministerstvo obrany medzitým všetko vysvetlilo výbuchom niekoľkých kusov leteckej munície v sklade na letisku Saki neďaleko Novofedorivky. Nikto sa nezranil ani neumrel.

neoficiálne sa podľa ruských médií hovorí o porušení pravidiel požiarnej bezpečnosti. Explózia si podľa miestnych úradov vyžiadala jedného mŕtveho z radov civilistov a sedem zranených, vrátane dvoch detí.

Ukrajinská vojenská rozviedka sa podľa denníka Ukrajinska pravda odmietla vyjadriť k výbuchom na ruskom vojenskom letisku na Kryme. „Výbuchy zasiahli leteckú základňu okupantov, odkiaľ štartovali lietadlá bombardujúce Záporožskú, Mykolajivskú a Chersonskú oblasť,“ zdôraznila ukrajinská tlačová agentúra Unian.

„Ukrajina dostala rakety s doletom 200 až 300 kilometrov a použila ich,“ napísal Viktor Andrusiv, bývalý poradca ukrajinského ministra vnútra. Ruské ministerstvo obrany ale tvrdí, že munícia jednoducho vybuchla na letisku.

Bez toho, aby k tomu prispel iný faktor, dodala Unian. Oleksij Arestovyč z ukrajinskej prezidentskej kancelárie žartoval o škodlivosti ruského zvyku fajčiť v blízkosti pušného prachu a naznačil, že Kremeľ by mohol byť ďalší na rade.

K účasti na explóziách sa neprihlásilo ani ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré vydalo vyhlásenie, že „nemôže určiť príčinu (požiaru a explózií na letisku), ale pripomína pravidlá požiarnej bezpečnosti a zákaz fajčenia“.

„Mnohí predpokladajú, že séria silných výbuchov a požiar na ruskej leteckej základni na Kryme, vzdialenej najmenej 200 kilometrov od najbližších ukrajinských pozícií, je výsledkom útoku, ktorý podnikli Ukrajinci. Ale dôkazy o tom chýbajú a ani doteraz neboli informácie, že by spojenci odovzdali Ukrajine rakety s takýmto doletom. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že explózie sú výsledkom nehody,“ napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Na území letiska Saki pri Novofedorivke na Kryme vybuchlo niekoľko kusov leteckej munície v sklade obklopenom pozemnými valmi,“ citovala agentúra TASS vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Výbuchy si nevyžiadali zranenia ani obete

Výbuchy si podľa tohto zdroja nevyžiadali žiadne zranenia ani obete, ani nepoškodili žiadne vybavenie lietadla. „Prijímajú sa opatrenia na uhasenie vzniknutého požiaru a zistenie príčin výbuchu,“ dodalo ministerstvo. Požiar sa medzitým podarilo uhasiť.

Podľa agentúry TASS sa na letisku nachádzajú vojenské lietadlá a vrtuľníky vrátane strojov námorníctva a tiež výcvikové stredisko pre námorných pilotov.

„Na Kryme zaútočili na vojenské letisko a muničné sklady v blízkosti letovísk Saki a Novofedorivka ,“ uviedol pôvodne Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z miestnych úradov.

„Na letisku dochádza k výbuchom. Rozbilo nám to tu všetky okná,“ citovala ruská redakcia BBC Viktoriu Kazmirovú, vedúcu sakského okresu. „Došlo už k viac ako desiatim výbuchom. Dvadsať kilometrov od Novofedorivky rachotia okná a v autách sa spúšťajú alarmy,“ dodal miestny novinár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet