Na hlavný obsah

Troch novinárov vo Fínsku súdia pre zverejnenie utajovaných informácií

Tie sa týkali obrany štátu.

Troch novinárov vo Fínsku súdia pre zverejnenie utajovaných informácií
Na snímke Kaius Niemi (uprostred), šéfredaktor fínskeho denníka Helsingin Sanomat. Foto: TASR/AP

Traja novinári z najväčšieho fínskeho denníka obvinení zo zverejnenia utajovaných spravodajských informácií týkajúcich sa oblasti obrany sa vo štvrtok (25. 8.) postavili pred okresný súd v hlavnom meste Helsinki.

Prokuratúra žiada v prípade preukázania viny najmenej 18-mesačné podmienečné tresty. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ide o bezprecedentný procese, nakoľko Fínsko je známe vysokou úrovňou slobody tlače. Prokuratúra tvrdí, že žurnalisti najvplyvnejšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat v správe s názvom „Najtajnejšie miesto Fínska“ zverejnenej v roku 2017 prezradili tajné informácie o obrane štátu.

Text totiž odhalil približnú lokalitu a úlohy spravodajskej jednotky obranných síl. A to v čase, keď parlament diskutoval o otázke, či by mal rozšíriť svoje právomoci čo sa týka monitorovania súkromných údajov v digitálnych sieťach, približuje Reuters.

Podľa prokuratúry zmienený článok obsahoval škodlivé informácie, ktorých zverejnenie bolo v rozpore so zákonom.

Šéfredaktor tvrdí, že novinári zákon neporušili

Šéfredaktor uvedeného periodika Kaius Niemibol v tomto prípade zbavený obvinení pre nedostatok dôkazov. Tvrdí, že trojica novinárov zákon neporušila. Zdôvodnil to slovami, že všetky informácie použité v článku bolo možné nájsť na internete či v publikáciách. A to ešte pred zverejnením predmetného textu.

„Verejné informácie sa nemôžu utajovať,“ konštatoval. Trojica novinárov vinu odmieta.

Predsedníčka fínskeho zväzu novinárov Hanne Ahová poznamenala, že ide o prvý súdny proces svojho druhu. „Je absolútne nezvyčajné, že by fínskych novinárov obviňovali z vlastizrady,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet