Na hlavný obsah

Trussová v prieskumoch stále vedie pred Sunakom

Viac ako polovica respondentov si myslí, že Johnsonov odchod je chybou.

Na snímkach sú kandidáti Konzervatívnej strany na britského premiéra Rishi Sunak a Liz Trussová.
Kandidáti na britského premiéra Rishi Sunak a Liz Trussová.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

V súboji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany, ktorý sa stane aj novým premiérom, stále výrazne vedie ministerka zahraničných vecí Liz Trussová pred Rishim Sunakom. Vyplýva to zo štvrtkových (18. 8.) výsledkov prieskumu pre televíziu Sky News.

Vládnuci konzervatívci rozhodujú o novom straníckom lídrovi po tom, ako premiér Boris Johnson po sérii škandálov a rezignácii desiatok predstaviteľov svojej vlády v júli oznámil, že odstúpi z funkcie. Do hlasovania poštou sa môže zapojiť vyše 160 000 členov strany a víťaza oznámia 5. septembra.

Prieskum inštitútu YouGov ukázal, že Trussová má aktuálne náskok o 32 percentuálnych bodov medzi tými, ktorí sa rozhodli hlasovať. Podporuje ju 66 % v porovnaní s 34 % hlasujúcimi za exministra financií Sunaka.

Len 13 % konzervatívcov sa zatiaľ buď nerozhodlo, za koho budú hlasovať, alebo sa na voľbe nezúčastnia. Hlas dosiaľ odovzdalo 57 % respondentov, z ktorých 68 % si zvolilo Trussovú. Ďalších 38 % tak mieni urobiť. Pričom 44 % z nich chce hlasovať za terajšiu šéfku diplomacie a 29 % za Sunaka.

Podľa prieskumu sa však Johnson medzi konzervatívcami naďalej teší vysokej popularite a väčšina členov strany (55 %) sa domnieva, že jeho faktické zosadenie bolo chybou.

Ak by Johnson kandidoval proti Sunakovi a Trussovej, podporilo by ho 46 % opýtaných, v porovnaní s 24 % pre Trussovú a 23 % pre Sunaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet