Na hlavný obsah

Ubehlo šesť mesiacov od ruskej invázie na Ukrajinu

Z Ukrajiny už podľa OSN pre konflikt odišlo vyše 11 miliónov obyvateľov.

ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP

Posledných šesť mesiacov prebieha prakticky v strede Európy najväčší konvenčný ozbrojený konflikt od roku 1945. Od jeho výsledku bude závisieť, ako bude ďalej vyzerať bezpečnostný poriadok. Vojna ovplyvňuje životy miliónov ľudí, vrátane tých západne od ukrajinských hraníc.

V noci 24. februára ruský prezident Vladimir Putin avizoval, že sa rozhodol pomôcť dvom spriateleným separatistickým republikám a začať na Ukrajine špeciálnu vojenskú operáciu. Konflikt však rozšíril ďaleko za hranice Donbasu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Za posledný polrok sme videli heroický výkon brániacej sa Ukrajiny, zahraničnú vojenskú pomoc, čiastočný územný úspech Ruska, ale aj jeho neschopnosť zužitkovať drobné taktické výhody.

„Na jednej strane Rusko dokázalo v prvých fázach invázie dosiahnuť nezanedbateľné úspechy. Obsadilo prímorský koridor smerom ku Krymu, obsadenie Chersonu, potom aj Mariupola. Ale na strane druhej sa mu nepodarilo dostať do Kyjeva, ani obsadiť Charkov a z dôvodu vojenskej porážky sa z tejto oblasti muselo stiahnuť,“ vysvetľuje politológ a bezpečnostný expert Miroslav Mareš z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

Rusko okupuje asi 20 % ukrajinského územia, konštatuje Jan Šír z Karlovej Univerzity. Pripomína však, že boje sa ešte neskončili, hoci situácia na bojisku vyzerá patovo. Aj keď Ukrajina stále viac opakuje, že chce späť dobyť stratené teritóriá, na veľkú ofenzívu z jednej ani z druhej strany to dnes podľa analytikov nevyzerá.

Rusko tvrdí, že zvoľnilo zámerne

Ruský minister obrany Sergej Šojgu najnovšie dokonca tvrdí, že spomalenie tempa je zámer s cieľom minimalizovať počet civilných obetí. Parametre víťazstva a prehry sa dajú definovať v mnohých rovinách – vojensky, politicky aj strategicky.

„Zničiť Ukrajinu ako štát, rozčleniť ju, dosiahnuť nastolenie nejakého proruského režimu a urobiť z Ukrajiny nejaký zrútený nárazník. Toto už Rusko v súčasnej intenzite konfliktu nedosiahne,“ vysvetľuje Šír. Pripúšťa čiastočný vojenský úspech, ale v strategickom ohľade sa podľa neho už teraz dá povedať, že Rusko prehralo.

Bezprecedentné sankcie a medzinárodnú izoláciu za víťazstvo nemôže považovať ani Moskva, tvrdí Ján Šír.

Pripomína, že môže dôjsť k politickým krokom, ktoré skomplikujú cestu k mierovému urovnaniu konfliktu. Rusko má navyše v rukách bojovníkov z Azovstaľu, proti ktorým sa na okupovanom Donbase už chystajú monster procesy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál