Na hlavný obsah

Ukrajina si prevzala prvé štyri húfnice Zuzana 2

Celkovo si objednala osem húfnic.

Ukrajina si prevzala prvé štyri húfnice Zuzana 2
Na snímke prevoz húfnice Zuzana 2. Foto: Ministerstvo obrany SR

Ministerstvo obrany SR informovalo, že ukrajinská strana si prevzala prvé kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa Slovensko zaviazalo dodať Ukrajine na základe kontraktu na komerčný predaj uzatvoreného v júni tohto roku. Urobilo tak prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence patriacej pod rezort obrany.

„Na základe uzatvorenej obchodnej zmluvy si ukrajinská strana prevzala prvé 4 kusy 155mm samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2″. Potvrdil riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence Alexander Gurský.

Podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa sa aj s prispením uzavretia tohto kontraktu Slovensko zaradilo medzi krajiny, ktorých pomoc Ukrajina najviac pociťuje. „Dialóg s ukrajinskými partnermi je pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca. Pretože to je naším primárnym cieľom  – prispieť k záchrane čo najväčšieho počtu životov a pomôcť našim ukrajinským priateľom zastaviť toto bezdôvodné a bezbrehé krviprelievanie,“ povedal.

Dodal, že slovenské húfnice budú pre ukrajinské ozbrojené sily prínosom. Delostrelecké systémy sú v rámci prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine kľúčovým prvkom bojovej podpory a využívajú ich v širokom spektre operácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko