Na hlavný obsah

Ukrajina informuje o zničení ďalších deviatich ruských lietadiel

Informácia sa nedá nezávisle overiť.

Ukrajina informuje o zničení ďalších deviatich ruských lietadiel
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský generálny štáb v stredu (10. 8.) ráno vo svojej pravidelnej správe informoval o deviatich zničených ruských lietadlách za posledných 24 hodín. Kde a ako lietadlá zlikvidovali nespresnil, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. 

Ukrajinské vzdušné sily však na facebooku napísali, že sa tak stalo na ruskom vojenskom letisku Saky pri Novofedorivke na Moskvou anektovanom polostrove Krym, ktorým predošlý deň otriasli explózie.

„Saky! Mínus deväť lietadiel okupantov,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti a zverejnili obrázok generálneho štábu so zoznamom doteraz zničenej ruskej techniky na Ukrajine. V kolónke „lietadlá“ pribudlo oproti predchádzajúcemu dňu deväť strojov. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Ruskou leteckou základňou na západe Krymu v utorok (9. 8.) otriasli silné explózie. Príčiny zostávajú nevyjasnené. Ruské ministerstvo obrany informovalo o explózii niekoľkých kusov leteckej munície v sklade na letisku. Neoficiálne sa však podľa ruských médií hovorí o porušení pravidiel požiarnej bezpečnosti.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak v noci na stredu poprel špekulácie o možnom ukrajinskom útoku. Podľa agentúry Reuters uviedol, že mohlo ísť o prácu partizánskych sabotérov alebo o ruskú nekompetentnosť.

Ruská tlačová agentúra TASS oznámila, že počet zranených v dôsledku explózií v Novofedorivke stúpol na 13, jeden človek zomrel. Skoršie informácie hovorili o deviatich ranených a jednom mŕtvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet