Na hlavný obsah

Ukrajina zastavila export ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba

Tá vedie aj na Slovensko.

Ukrajina zastavila export ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba
Vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR

Ukrajina od minulého štvrtka (4. 8.) zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba cez jej územie, ktorá vedie na Slovensko, do Maďarska a Českej republiky. Podľa tlačovej agentúry Interfax to oznámil ruský prevádzkovateľ ropovodu Transnefť.

Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodu UkrTransNafta podľa agentúry zastavil ďalšie posielanie ropy z dôvodu neplatenia tranzitných poplatkov. Dôvodom sú podľa ruskej strany západné sankcie.

Spoločnosť Transnefť uviedla, že platba za augustový tranzit, ktorú zaslala spoločnosti UkrTransNafta v júli, sa vrátila späť na jej účet. Gazprombank, ktorá platby realizuje, pre agentúru Reuters uviedla, že peniaze sa vrátili pre obmedzenia zo strany Európskej únie.

Ropovod Družba sa začína v Rusku na východnom brehu rieky Volgy a v Bielorusku sa rozdeľuje na dve vetvy – severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Rusko zvyčajne dodáva približne 250 000 barelov ropy denne južnou vetvou ropovodu Družba.

Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr zastaví dovoz ropných produktov. Preprava ropy ropovodom Družba bude mať dočasnú výnimku z embarga.

Transpetrol i Slovnaft informáciu potvrdili

Informáciu, že ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza potvrdil aj prepravca Transpetrol, podľa ktorého je dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrtTransNafta.

„Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť banka vrátila platbu za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová.

Rezort hospodárstva sa podľa nej vzniknutou situáciou zaoberá.

Bratislavská rafinéria Slovnaft podľa jej hovorcu Antona Molnára v spolupráci s prepravcom Transpetrol aj v súčinnosti ministerstvom hospodárstva využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

„Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL, iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán by dodávky mohli obnoviť do niekoľkých dní,“ uviedol Molnár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet