Na hlavný obsah

Ukrajinci oslobodili vyše 40 obcí v Chersonskej oblasti

Väčšina dobytých obcí nachádza na severe oblasti.

Ukrajinci oslobodili vyše 40 obcí v Chersonskej oblasti
Protest proti ruskej okupácii v ukrajinskom Chersone. Foto: TASR/AP

Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť viac ako 40 obcí v strategicky dôležitej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v pondelok (1.8.) tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij informovala agentúra AFP.

„Dnes (1.8.) sa nám podarilo deokupovať 46 obcí v Chersonskej oblasti,“ uviedol Butrij vo vysielaní ukrajinskej štátnej televízie. Zároveň povedal, že niektoré z dobytých obcí sú z 90 % zničené a aj v súčasnosti sú neustále ostreľované.

Podľa Butrija sa väčšina dobytých obcí nachádza na severe oblasti, pričom Ukrajine sa podarilo opätovne dobyť aj niekoľko obcí na juhu v blízkosti čiernomorského pobrežia a ťažko ostreľovaného mesta Mykolajiv.

Butrij ďalej uviedol, že humanitárna situácia v Chersonskej oblasti je kritická, a znova vyzval obyvateľov, ktorí v oblasti ostali, aby sa z nej evakuovali do bezpečnejších častí krajiny.

Ukrajinskí vojaci tam podnikajú útoky na ruské vojenské sklady a pozície nachádzajúce sa za frontovou líniou a podarilo sa im tiež zničiť mosty, cez ktoré Moskva dodávala zásoby svojim vojakom v Chersone.

Minulý mesiac jeden z ukrajinských predstaviteľov prisľúbil, že ukrajinská armáda dobyje späť Chersonskú oblasť do septembra, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet