Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny

Rusko to poprelo.

Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny
Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na armádne zdroje, sa útočiacim vojskám podarilo v Chersonskej oblasti na niektorých miestach prelomiť prvú líniu ruskej obrany.

„Ukrajinské ozbrojené sily začali na mnohých smeroch ofenzívu na juhu Ukrajiny,“ citoval denník Ukrajinska pravda hovorkyňu ukrajinskej armády Nataliju Humenjukovú.

Denník s odvolaním sa na viaceré zdroje v ukrajinskej armáde uviedol, že sa zo svojich bližšie nespresnených pozícií v Chersonskej oblasti stiahol pluk separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR).

Na útek sa obrátili tiež ruskí výsadkári, ktorý tejto jednotke mali poskytovať podporu. Informácie nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Rusko informácie popiera

„Je to fake. Ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny je ilúzia,“ uviedol ale podľa agentúry TASS Ruskom dosadený zástupca šéfa oblastnej správy Kirill Stremousov. „Nikto nikam nepostupuje, nikto neustupuje. Všetko je to výmysel. Žijeme v pokoji,“ dodal.

V meste Nova Kachovka vyhlásili evakuácia pracovísk, uviedol podľa TASS šéf miestnej ruskej okupačnej správy Vladimir Leonťjev. V meste sa podľa neho za posledný deň odohralo desať raketových útokov. Mestom znejú sirény leteckého poplachu.

Podľa hovorcu správy Odeskej oblasti Serhija Bratčuka bol v Beryslavi neďaleko Novej Kachovky zasiahnutý strojársky závod, kde sídlili ruské jednotky. Zásah podľa neho utrpel aj sklad zbraní a munície v obci Havrylivka. Výbuchy počujú aj zo samotného Chersonu, uviedla televízia Suspilne.

Ukrajinské vedenie hovorilo o začatí ofenzívy na juhu krajiny od júna. V polovici júla potom prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil armáde dobyť túto časť Ukrajiny späť.

Ofenzíve predchádzali týždne vytrvalého ostreľovania mostov cez rieku Dneper, skladov zbraní a ďalších ruských logistických cieľov v Chersonskej oblasti. To vykonávalo ukrajinské ďalekonosné delostrelectvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet