Na hlavný obsah

Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z Doneckej oblasti

Región musí opustiť viac ako 200 000 ľudí, vrátane 52 000 detí.

Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z Doneckej oblasti
Ilustračná snímka- ukrajinskí vojaci počas bojov na Donbase. Foto: TARS/AP

Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z neokupovaných častí Doneckej oblasti, ktorú vláda nariadila minulý týždeň pre ochranu civilistov pred ruskými útokmi aj nemožnosti zabezpečiť dodávky tepla. Oznámila to dnes (2. 8.) ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

„Začala povinná evakuácia z Doneckej oblasti. Prvý vlak dorazil do Kropyvnyckého dnes (2. 8.) ráno. Ženy, deti, starší ľudia, mnoho osôb so zníženou pohyblivosťou,“ uviedla Vereščuková na komunikačnej platforme Telegram. Podľa jej skoršieho vyhlásenia musí región opustiť viac ako 200 000 ľudí, vrátane 52 000 detí.

Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka dnes (2. 8.) prišlo vlakom do Kropyvnyckého 136 ľudí, z ktorých 44 bolo so zníženou schopnosťou pohybu. Uviedol tiež, že evakuačný vlak vychádzaťz donbaského Pokrovska raz za niekoľko dní.

Bez plynu a vody

Vereščuková, ktorá je ministerkou pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny, cez víkend uviedla, že Donecká oblasť je dlhodobo bez dodávok plynu a že v mnohých obciach chýba aj zásobovanie vodou.

Vereščukovej úrad ubezpečil, že všetkým evakuovaným zabezpečia náležitú pomoc. Ministerstvo tiež uviedlo, že úrady nebudú nikoho k evakuácii nútiť.

Občania, ktorí písomne odmietnu uchýliť sa do bezpečia, ponesú osobnú zodpovednosť za svoje životy aj za životy svojich detí, uviedla agentúra Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet