Na hlavný obsah

Ukrajinskí technici v Záporožskej elektrárni pracujú pod veľkým tlakom

Elektráreň je od marca obsadená ruským vojskom.

Ukrajinskí technici v Záporožskej elektrárni pracujú pod veľkým tlakom
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí technici pracujú v Záporožskej jadrovej elektrárni pod hlavne ruskými zbraňami a čelia obrovskému tlaku. Zostávajú, aby zabezpečili, že nenastane katastrofa podobná havárii v Černobyle.

Agentúre Reuters to povedal jeden z pracovníkov najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú od marca okupuje ruské vojsko a v poslednom čase zažila ostreľovanie, z ktorého sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

Mnoho pracovníkov zariadenia poslalo svoje rodiny preč z mesta Enerhodar, kde sa elektráreň nachádza. Sami však zostali, aby zabezpečili bezpečnú prevádzku zariadenia.

„Zamestnanci chápu, že potrebujú dostať svoje rodiny preč, ale sami sa vracajú. Musia pracovať kvôli možnosti veľkej katastrofy ako bol Černobyľ v roku 1986, „oznámil technik, ktorý si neželal zverejniť svoje meno z obavy pred ruskou odvetou.

Na vchod do elektrárne mieria hlavne húfnic

Ťažko ozbrojení ruskí vojaci sú podľa neho všade, čo je samo o sebe veľmi znervózňujúce. Navyše na vstup do zariadenia, kadiaľ chodia do práce zamestnanci, mieri hlavne obrnených transportérov.

Neustále chodí po areáli so zbraňami. Je to veľmi ťažké, keď prídete do závodu a vidíte tých ľudí a musíte tam byť. Je to mentálne a psychologicky veľmi náročné, „uviedol.

Ruské jednotky niekedy pracovníkov elektrárne nepustia po konci ich smeny ihneď domov, tvrdí. „Nachádzajú dôvody, prečo zamestnancov nepustiť von. Buď ostreľovanie, alebo si vymýšľajú niečo iné,“ povedal. Ruské ministerstvo obrany na žiadosť Reuters o komentár bezprostredne neodpovedalo.

Obávajú sa prerušenia dodávok elektriny

Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom, ktorá za normálnych podmienok na elektráreň dohliada, je presvedčená, že na pracovníkov zariadení sa vyvíja nátlak a že sú v nebezpečenstve. Šéf spoločnosti Petro Kotin na začiatku augusta uviedol, že zamestnanci pracujú pod „silným psychickým a fyzickým tlakom„, pričom sa sťažoval na prítomnosť Rusov v zariadení.

Jednou z neustálych obáv je možnosť prerušenia elektrického vedenia do elektrárne, pretože čerpadlá, ktoré chladia jadro reaktora a bazény s vyhoretým palivom, potrebujú na svoju prevádzku elektrinu, uviedol technik. V prípade záložnej stanice, ktorá funguje na naftu, si pracovník elektrárne nie je istý, koľko dieselu v areáli zostalo.

Aj nefunkčné reaktory vyžadujú údržbu

Hoci v súčasnosti fungujú iba dva zo šiestich reaktorov, zamestnanci majú množstvo dôležitej bezpečnostnej práce. Štyri zo šiestich reaktorov v súčasnosti nepracujú na normálny výkon, ale stále vyžadujú riadnu údržbu, opísal zamestnanec elektrárne.

„Personál sa vrátil, aby udržiaval kontrolu, pretože v stávke je bezpečnosť Ukrajiny, celého európskeho kontinentu a sveta,“ dodal technik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet