Na hlavný obsah

Umiestňovanie Rómiek do takzvaných rómskych izieb nie je diskriminácia, tvrdí súd

Okresný súd v Bratislave zamietol žalobu.

Umiestňovanie Rómiek do takzvaných rómskych izieb nie je diskriminácia, tvrdí súd
Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov Foto: Facebook/Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov

Okresný súd Bratislava III zamietol antidiskriminačnú žalobu Poradne pre občianske a ľudské práva (Poradňa) v prípade segregácie rómskych žien v pôrodnici prešovskej nemocnice. Umiestňovanie Rómiek do takzvaných rómskych izieb v pôrodnici nie je podľa súdu diskrimináciou.

Rozsudok nie je právoplatný. Poradňa avizovala, že proti nemu podá odvolanie. Zamietnutie žaloby potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Uviedol, že súd tak rozhodol 29. júla a proti rozsudku môže žalujúci podať odvolanie.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov bola jednou zo žalovaných v súdnom konaní na základe tzv. antidiskriminačnej žaloby podanej Poradňou.

„Žalovaná považuje rozhodnutie súdu za vecne správne a zákonné, ktoré má oporu vo vykonanom dokazovaní,“ povedala Miroslava Kušníriková z prešovskej nemocnice.

Keďže vec právoplatne neukončili, v spojení s avizovaným podaním odvolania neúspešným žalobcom, nemocnica nebude podľa jej slov v tomto štádiu predmetnú právnu vec bližšie komentovať.

Žaloba z roku 2013

Poradňa podala žalobu na súd ešte v decembri 2013 ako takzvanú verejnú žalobu podľa antidiskriminačného zákona.

„V súdnom konaní sme poukazovali na to, že na oboch oddeleniach gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, takzvanej starej a novej pôrodnici, je zavedená dlhodobá prax umiestňovania rómskych žien do oddelených takzvaných rómskych izieb,“ priblížil programový koordinátor Poradne Štefan Ivanco.

Žalobou sa podľa jeho slov domáhali toho, aby nemocnica nezákonnú prax odstránila. Žaloba smerovala zároveň aj proti Slovenskej republike, v zastúpení ministerstvom spravodlivosti aj samotnému rezortu spravodlivosti, ktorý je zriaďovateľom prešovskej nemocnice.

„Poukazovali sme aj na to, že situáciu v nemocnici dlhodobo ignorovali a neprijali preventívne opatrenia. Tie by segregáciu rómskych žien odstránili a predchádzali jej,“ doplnil Ivanco.

Rozhodnutia poznačili predsudky, tvrdí advokátka

Ako ďalej povedal, podľa súdu Poradňa ako žalujúca strana nepreukázala, že rómske ženy umiestňujú v oddelených izbách z dôvodu ich rómskej príslušnosti.

Súd okrem toho konštatoval, že umiestňovanie rómskych žien na oddelenú izbu nemusí samo osebe predstavovať nezákonnú segregáciu. Nemocnica to môže odôvodniť zdravotným stavom pacientiek, obsadenosťou oddelenia, epidemiologickými opatreniami. Ale aj tým, či konkrétne ženy samy neuprednostnili pobyt na izbe s inými rómskymi ženami.

„Tento rozsudok je ďalším potvrdením toho, že pre slovenské súdy je rozhodovanie o prípadoch rasovej diskriminácie stále výzvou. Z praxe viem, že súdne rozhodnutia často poznačia aj rasové predsudky, ktoré nie sú v našej spoločnosti ojedinelé. Tento rozsudok nie je výnimkou,“ skonštatovala advokátka Vanda Durbáková, ktorá zastupuje Poradňu v súdnom spore.

Aj v tomto prípade dal podľa nej súd väčšiu váhu výpovediam lekárskeho personálu ako výpovediam samotných rómskych žien, ktoré túto prax potvrdzovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko