Na hlavný obsah

Únia zvažuje vytvorenie výcvikového programu pre ukrajinských vojakov

Rokovať o tom majú budúci týždeň v Prahe.

Únia zvažuje vytvorenie výcvikového programu pre ukrajinských vojakov
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia chce výrazne zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine a zvažuje vytvorenie výcvikového programu pre ukrajinských vojakov. Dnes (22. 8.) to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

O plánoch budú rokovať ministri obrany členských krajín na neformálnom zasadnutí v Prahe, uviedla agentúra AFP. Podľa Borrella Ukrajina čelí plnohodnotnej konvenčnej vojne, ktorá si vyžaduje navýšenie vojenskej pomoci.

Výcvikový program EÚ by sa podľa Borrella konal v krajinách, ktoré susedia s Ukrajinou. Dodal, že pod záštitou Európskej únie v súčasnosti pôsobí po celom svete 17 vojenských misií, napríklad v Afrike.

„Dúfam, že (program) bude schválený,“ dodal. Konkrétne parametre programu však nezverejnil, pretože nechcel predbiehať výsledky diskusie medzi predstaviteľmi členských štátov.

Ukrajina podľa Borrella čelí rozsiahlemu a konvenčnému útoku zo strany Ruska. „Vojna, ktorá stále trvá, a zdá sa, že bude ešte nejaký čas trvať, si vyžaduje úsilie nielen v dodávkach vybavenia, ale tiež vo výcviku a organizácii armády,“ povedal Borrell. Unijný program by podľa neho mal pomôcť nielen s výcvikom, ale práve tiež so zlepšením organizačnej štruktúry ukrajinskej armády.

Viacero štátov Únie dodalo Ukrajine po vypuknutí ruskej agresie tento rok vo februári zbrane a ďalšie vojenské vybavenie. V niektorých prípadoch poskytli aj výcvik, aby ukrajinskí vojaci boli schopní používať novododané vojenské systémy.

Dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov obrany krajín EÚ, ktorému bude Borrell predsedať, sa začne v Prahe budúci pondelok (29. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet