Na hlavný obsah

USA chce naďalej posilňovať svoje vzťahy s Taiwanom, Číne sa to nepáči

Chcú uľahčiť iniciatívu pre obchod 21. storočia.

USA chce naďalej posilňovať svoje vzťahy s Taiwanom, Číne sa to nepáči
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Spojené štáty sa dohodli s Taiwanom, že sa začnú rozhovory o uľahčení obchodu a ďalších ekonomických otázkach.

Ide o súčasť snahy o posilnenie vzájomných vzťahov v čase, keď kvôli Taiwanu stúpa napätie medzi USA a Čínou, napísala vo štvrtok (18. 8.) japonská tlačová agentúra Kjódó. Čínska reakcia je odmietavá, informovala agentúra Reuters.

Washington a Taiwan v júni predstavili americko-taiwanskú iniciatívu pre obchod 21. storočia.

Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako ostrov, na ktorý si Čína robí nárok, vláda prezidenta Joe Bidena vyradila zo svojho hospodárskeho plánu zameraného na Áziu, ktorého cieľom je čeliť rastúcemu čínskemu vplyvu.

Úrad amerického obchodného zástupcu v stredu (17. 8.) v tlačovom vyhlásení uviedol, že Washington a Taiwan „dosiahli konsenzus ohľadom mandátu na rokovanie“.

Očakáva sa, že prvé kolo rozhovorov o uľahčení obchodu sa uskutoční začiatkom tohtoročnej jesene. Cieľom bude prísť so záväzkami, ktoré sa budú týkať 11 obchodných oblastí.

Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že prijme rozhodné opatrenia na obranu svojej územnej celistvosti. Vyzvalo tiež Spojené štáty, aby nerobili zlé úsudky.

Oznámenie prichádza v čase, keď Spojené štáty sľúbili pokračovať v prehlbovaní vzťahov s Taiwanom po tom, ako Čína podráždene zareagovala na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na ostrove začiatkom tohto mesiaca.

Pelosiová je po prezidentovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej tretím najvyššie postaveným predstaviteľom USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet