Na hlavný obsah

Americký senát chce z Taiwanu spraviť hlavného spojenca mimo NATO

Biely dom je z toho pre obavy z vyprovokovania Číny znepokojený.

Americký senát chce z Taiwanu spraviť hlavného spojenca mimo NATO
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Spojené štáty neudržiavajú oficiálne styky s Taiwanom od roku 1979, keď na diplomatickej úrovni uprednostnili pevninskú Čínu. S ostrovom ich však odvtedy viaže zákon, ktorý Washingtonu okrem iného ukladá povinnosť zabezpečiť Tchaj-peju prostriedky na obranu.

Skupina senátorov v USA prišla s návrhom urobiť z Taiwanu takzvaného hlavného spojenca mimo Severoatlantickej aliancie. Označenie, ktoré už má v súčasnosti takmer 20 krajín. Medzi nimi sú napríklad Austrália, Brazília alebo Japonsko.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Podľa analytika ide len o oficialitu

„Toto označenie Američania udeľujú niektorým významným štátom mimo Aliancie. Zaručuje im to nejaké výhody zo spolupráce s USA a ich ozbrojenými silami. Na rozdiel od členstva v NATO im to ale nezaručuje žiadne automatické záväzky priamej obrany,“  vysvetlil vojenský analytik z Baltskej akadémie obrany Lukáš Dyčka.

Dyčka upozornil, že Taiwan už pre USA hlavným spojencom mimo NATO de facto je a dlhodobo mu aj predávajú zbrane. Jeho označenie týmto termínom preto považuje za oficialitu. Podľa niektorých analytikov je táto oficialita však veľmi nebezpečná.

Čína môže prijatie zákona považovať za uznanie nezávislosti ostrova, čo je pre Peking, ktorý si ostrov nárokuje, neprekročiteľná červená čiara. Filip Šebok z českej Asociácie pre medzinárodné otázky očakáva ďalšie zhoršenie čínsko-amerických vzťahov. Legislatíva však podľa neho nebude dôvodom útoku na ostrov.

„Zákon stále hovorí o tom, že Spojené štáty nebudú diplomaticky uznávať Taiwan. Ale z čínskeho pohľadu to je jednoznačne zmena, ktorú vníma negatívne. Pretože ju vníma tak, že americká politika jednej Číny je už ako keby prázdna škrupina,“ uviedol.

Čína môže teraz prehodnocovať svoje dlhodobejšie plány. Ale nemyslím si, že by sa nechala vtiahnuť do konfliktu, keď naň nutne nie je pripravená,“ dodal. Podľa Šeboka sa očakáva aj ďalšie zhoršenie čínsko-amerických vzťahov. Ako poznamenal, legislatíva však nebude dôvodom Číny pre útok na ostrov.

Biely dom zákon znepokojil

Portál Bloomberg s odkazom na svoje zdroje informuje, že Biely dom je zákonom, podobne ako bol minulotýždňovou cestou Nancy Pelosiovej na Taiwan, znepokojený. Podľa článku úspešne zatlačil na kongresmanov, aby jeho prijatie odložili.

Viacerí z nich sú však presvedčení, že na Čínu treba byť s jej rastúcou mocou čoraz tvrdší. Legislatívou sa preto chcú aj napriek námietkam americkej administratívy zaoberať ešte počas leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál