Na hlavný obsah

USA odsúdili plánované procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami

Takéto konanie označili za nezákonné.

USA odsúdili plánované procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty odsúdili akúkoľvek snahu Ruska o zriadenie tribunálov pre vojnových zajatcov v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol. Takéto konanie označili za „nezákonné“. Informovala o tom vo štvrtok (25. 8.) agentúra AFP.

Tento týždeň sa totiž objavili správy, že Moskva zvažuje postaviť ukrajinských vojnových zajatcov pred súd. A to za podmienok, ktoré by mohli predstavovať vojnové zločiny.

„Plánované procesy sú nezákonné. Sú výsmechom spravodlivosti a dôrazne ich odsudzujeme,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Washington je presvedčený, že „Kremeľ sa pokúša neniesť zodpovednosť za agresívnu vojnu prezidenta (Vladimira) Putina a odvrátiť pozornosť od drvivých dôkazov o zverstvách, ktoré ruské sily spáchali na Ukrajine“ od začiatku invázie z konca februára, povedal Price.

Nárok na štatút vojnového zajatca

„Všetci príslušníci ukrajinských ozbrojených síl, vrátane domácich a zahraničných dobrovoľníkov začlenených do ozbrojených síl, majú v prípade zajatia nárok na štatút vojnového zajatca. Tiež sa im musí poskytnúť ochrana na základe Ženevských konvencií,“ dodal hovorca.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Šamdasáníová v utorok (23. 8.) priblížila, že Moskvou podporované miestne orgány – zrejme v rámci plánov zriadiť „medzinárodný tribunál“ – pripravujú v sále filharmónie v Mariupole kovové klietky pre zajatcov.

„Veľmi nás znepokojuje spôsob, akým sa to deje,“ povedala s odkazom na fotografie zachytávajúce tieto obrovské klietky, ktoré sa nachádzali na sociálnych sieťach.

Šamdasáníová uviedla, že OHCHR nemá k zajatcom prístup, a takisto očakáva, že nedostane ani povolenie zúčastniť sa na chystaných procesoch.

„Obávame sa, že odmietnutie prístupu nezávislým pozorovateľom ponecháva vojnových zajatcov vystavených mučeniu s cieľom vymámiť z nich priznanie,“ povedala. Rusko odmieta, že by vojnoví zajaci boli terčom mučenia či iných foriem zlého zaobchádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet