Na hlavný obsah

USA otáľajú s oživením jadrovej dohody, tvrdí Teherán

V 2018 od nej odstúpil bývalý prezident Trump.

USA otáľajú s oživením jadrovej dohody, tvrdí Teherán
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok (22. 8.) obvinil Spojené štáty, že „otáľajú“ pri rozhovoroch o oživení jadrovej dohody z roku 2015. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Američania otáľajú a z európskej strany je nečinnosť … Amerika a Európa potrebujú dohodu viac ako Irán,“ povedal hovorca iránskej diplomacie Násir Kanaání. Uviedol, že Teherán chce udržateľnú dohodu, ktorá zachová jeho legitímne práva. Zostáva vyriešiť niekoľko problémov, ale sú veľmi dôležité, dodal.

„Zdôrazňujeme, že výmena väzňov s Washingtonom je samostatná téma a nemá nič spoločné s procesom rokovaní o oživení (jadrovej) dohody z roku 2015,“ povedal.

USA už viackrát vyzvali na prepustenie niekoľkých amerických občanov, ktorých zadržiavajú v Iráne. Irán zase žiada prepustenie niekoľkých Iráncov v USA, zadržiavaných na základe obvinení spojených s americkými sankciami.

Teherán sa počas rokovaní o oživení jadrovej zmluvy snaží získať záruky, že žiadny budúci prezident USA od dohody neodstúpi, ak by ju obnovili. V roku 2018 to urobil Donald Trump a obnovil proti Iránu tvrdé americké sankcie.

Podľa vyjednávačov prezident Joe Biden takéto záruky nemôže poskytnúť, pretože dohoda má skôr politický charakter a nie je právne záväznou zmluvou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet