Na hlavný obsah

USA sú rázne proti akejkoľvek snahe o zmenu súčasného stavu na Taiwane

A to najmä za použitia vojenskej sily.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) a kambodžský premiér Hun Sen (vľavoň počas stretnutia v kambodžskom Phnom Pénhe.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) a kambodžský premiér Hun Sen (vľavoň počas stretnutia v kambodžskom Phnom Pénhe.Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú proti akejkoľvek jednostrannej snahe zmeniť súčasný stav na Taiwane. Najmä za použitia vojenskej sily. Vo štvrtok (4. 8.) to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Informuje o tom agentúra Reuters.

„My a krajiny na celom svete veríme, že eskalácia napätia neslúži nikomu a môže mať nechcené následky, ktoré neslúžia nikoho záujmom, ani členom ASEAN-u, ani Číne,“ povedal Blinken. Dodal, že stabilita v Taiwanskom prielive je v záujme celého regiónu.

Situácia okolo Taiwanu sa vyostrila po tom, ako na samosprávny ostrov v utorok (2. 8.) pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Stala sa tak najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Tchaj-peju za uplynulých 25 rokov.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a v reakcii na návštevu Pelosiovej vo štvrtok začala vojenské manévre v Taiwanskom prielive. Peking vypálil v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel, z ktorých päť dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska.

Témami rokovania združenia ASEAN v Kamborodži majú byť potravinová kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine, stabilita v Taiwanskom prielive a kríza v Mjanmarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet