Na hlavný obsah

USA vydalo súdny rozkaz na zhabanie lietadla ruského oligarchu

Oceliarsky magnát Skoč je jedným z najbohatších poslancov v ruskej Štátnej dume.

USA vydalo súdny rozkaz na zhabanie lietadla ruského oligarchu
Ilustračná snímka- lietadlo typu Airbus A319-100. Foto: voľné dielo

Newyorský sudca podpísal rozkaz na zhabanie lietadla patriaceho ruskému oligarchovi Andrejovi Skočovi. Lietadlo Airbus A319-100 sa teraz údajne nachádza v Kazachstane, informovala o tom agentúra AP.

Agentúra vysvetlila, že zhabanie súkromného lietadla Andreja Skoča je súčasťou krokov amerických úradov, ktoré sa usilujú siahnuť na majetok osôb, čo majú blízko ku Kremľu. USA takto konajú v nádeji, že vyvolajú tlak na ukončenie vojny na Ukrajine.

Oceliarsky magnát Skoč je jedným z najbohatších poslancov v ruskej Štátnej dume. Jeho majetok sa podľa časopisu Forbes odhaduje na približne 6,6 miliardy dolárov.

Nie sú to prvé sankcie, ktorým Skoč čelí

Ministerstvo financií USA uvalilo na Skoča sankcie prvýkrát v apríli roku 2018. V tom čase vyplynuli jeho väzby na organizovaný zločin. Po ruskej invázii na Ukrajinu úrad pre kontrolu zahraničných aktív amerického ministerstva financií uvalil na Skoča a jeho majetok ďalšie sankcie.

Príkaz na skonfiškovanie lietadla podpísali na základe zistení, že Skoč je vlastníkom Airbusu prostredníctvom série fiktívnych spoločností a trustov prepojených s jeho partnerkou. Úrady uviedli, že lietadlo má hodnotu viac ako 90 miliónov dolárov.

Americká prokuratúra použila poistné a registračné platby na identifikáciu majetku na zhabanie. Väčšinu jácht a lietadiel nemožno prevádzkovať, pokiaľ nemajú poistenie. So sankcionovanými jednotlivcami prestali podnikať už viaceré poisťovne.

Majetok oligarchie je stále rozsiahly

V príkaze na zaistenie Airbusu sa uvádza, že Skoč okrem lietadla vlastní aj jachtu, helikoptéru a vilu na Seychelách. Tento majetok nateraz nie je možné zhabať. Príslušné orgány musia najprv preukázať, že boli porušené sankcie, napríklad prevodom peňazí cez bankový systém USA.

Jachta Madame Gu má registráciu na Kajmanských ostrovoch, ale naposledy kotvila v prístavisku Port Rashid v Dubaji. Spojené arabské emiráty sa po ruskej invázii na Ukrajinu nepostavili na žiadnu stranu. Zostávajú bezpečným útočiskom pre peniaze a iný majetok niektorých ruských oligarchov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet