Na hlavný obsah

USA vyhlásili stav zdravotnej núdze v súvislosti s opičími kiahňami

Mnohé kliniky bojujú s nedostatkom vakcín.

USA vyhlásili stav zdravotnej núdze v súvislosti s opičími kiahňami
Očkovanie proti opičím kiahňam. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (4. 8.) vyhlásili v dôsledku šírenia vírusu opičích kiahní stav zdravotnej núdze. Ide o krok, ktorý by mal uvoľniť nové finančné prostriedky, pomôcť pri zbere údajov a umožniť nasadenie ďalšieho personálu v boji proti tejto chorobe. Informuje agentúra AFP.

„Sme pripravení posunúť našu reakciu na vyššiu úroveň a vyzývame každého Američana, aby bral opičie kiahne vážne a prevzal zodpovednosť a pomohol v boji s vírusom,“ uviedol americký minister zdravotníctva Xavier Becerra.

K vyhláseniu stavu zdravotnej núdze došlo v deň, keď počet prípadov opičích kiahní v USA prekročil 6 600, z toho zhruba štvrtinu hlásili zo štátu New York. Okrem Wyomingu a Montany eviduje aspoň jeden prípad každý z 50 amerických štátov.

Odborníci sa domnievajú, že skutočný počet prípadov nákazy môže byť pri súčasnej epidémii oveľa vyšší, keďže príznaky ochorenia môžu byť mierne.

Očkovanie

Oznámenie o plánovanom stave zdravotnej núdze vydala americká vláda nedlho po tom, ako administratíva prezidenta Joea Bidena čelila kritike za zlú dostupnosť vakcín proti opičím kiahňam.

Kliniky vo veľkých mestách ako New York alebo San Francisco upozornili, že nemajú dosť vakcín na to, aby uspokojili dopyt. Museli prestať očkovať druhou dávkou. Biely dom uviedol, že už zabezpečil 1,1 milióna dávok vakcíny a posilnil kapacitu testovania na 80 000 testov týždenne.

USA doteraz dali k dispozícii približne 600 000 dávok vakcíny Jynneos, ktorú pôvodne vyvinuli proti pravým kiahňam.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) od začiatku mája mimo Afriky zatiaľ zaznamenali viac ako 18 000 prípadov opičích kiahní. Väčšinu z nich zaevidovali v Európe.

WHO preto minulý týždeň vyhlásila šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet