Na hlavný obsah

USA za to zaplatia, ak Pelosiová navštívi Taiwan, vyhlásila Čína

Čínsky prezident varoval Bidena už minulý týždeň.

USA za to zaplatia, ak Pelosiová navštívi Taiwan, vyhlásila Čína
Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Čína vyhlásila, že ak predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas svojho ázijského turné navštívi Taiwan, Spojené štáty „za to zaplatia“. V utorok to uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. Informuje agentúra AFP.

„Americká strana ponesie zodpovednosť a zaplatí za podkopávanie suverénnych bezpečnostných záujmov Číny,“ zdôraznila Chua.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v utorok uviedla, že Rusko považuje očakávanú návštevu Pelosiovej za „provokáciu“ s cieľom vyvinúť nátlak na Peking.

Zacharovová tiež uviedla, že Rusko podporuje pekinský princíp jednej Číny a je proti nezávislosti Taiwanu „v akejkoľvek forme“.

Ázijské turné Pelosiovej

Napätie medzi Taiwanom a Čínou sa zintenzívnilo po správach o Pelosiovej možnej návšteve Taiwanu. Taiwanská armáda v utorok vyhlásila, že je „odhodlaná, schopná a presvedčená“, že dokáže zaistiť bezpečnosť a ochranu svojej krajiny pred narastajúcimi hrozbami zo strany Číny.

Pelosiová v utorok pristála na leteckej základni v hlavnom meste Malajzie Kuala Lumpur. Po Singapure ide o jej druhú zastávku v Ázii. Navštíviť má tiež Južnú Kóreu a Japonsko. V Malajzii sa stretne s tamojším premiérom a predsedom dolnej komory parlamentu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v minulotýždňovom telefonáte s prezidentom Joeom Bidenom varoval USA, aby sa „nezahrávali s ohňom“.

Aj čínsky vyslanec pri OSN Čang Chun v pondelok (1. 8.) poznamenal, že ak Pelosiová skutočne navštívi Taiwan, Čína „podnikne pevné a silné opatrenia na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet