Na hlavný obsah

USA zabili v Afganistane lídra teroristickej organizácie al-Káida

Bol jedným zo strojcov útokov z 11. septembra.

USA zabili v Afganistane lídra teroristickej organizácie al-Káida
Na snímke lídry al-Káidy Usáma bin Ládin (vľavo) a Ajman Zawahrí (vpravo). Foto: Twitter

Pri americkej protiteroristickej operácii v Afganistane v nedeľu (31. 7.) pomocou bezpilotného lietadla zabili 71-ročného lídra teroristickej skupiny al-Káida Ajmana Zawahrího. Potvrdil to v pondelok (1. 8.) americký prezident Joe Biden

Americké médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali, že Zawahrího zabili pri operácii Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Zawahrí sa stal novým šéfom al-Káidy v júni 2011 po tom, čo americké sily zabili v máji toho istého roku vtedajšieho vodcu skupiny Usámu bin Ládina.

Biden v prejave z Bieleho domu povedal, že Zawahrí mal na svedomí vraždy Američanov. „Teraz sme spravodlivosti učinili zadosť. A tento teroristický vodca už nie je. Ľudia na celom svete sa už nemusia báť zákerného a odhodlaného vraha,“ povedal americký prezident.

„Dnes večer dávame znovu jasne najavo, že bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať, bez ohľadu na to, kde sa skrývate, ak ste hrozbou pre náš ľud, Spojené štáty vás nájdu a odstránia,“ poznamenal.

Spravodajská komunita podľa Bidena po Zawahrím neúnavne pátrala počas vlád minulých troch amerických prezidentov. Vypátrala ho už skôr tento rok po tom, ako sa presťahoval do centra Kábulu, aby mohol byť s rodinou.

Plánovanie útoku

Misiu podľa Bidena starostlivo naplánovali, aby sa pri nej minimalizovalo riziko, že sa zrania civilisti. Prezident úder schválil minulý týždeň, hneď ako ho informovali, že nastali optimálne podmienky. Pri nedeľňajšej operácii podľa Bidena nezahynul nikto zo Zawahríovej rodiny a nedošlo k žiadnym civilným obetiam.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov píše, že Zawahrí zomrel po americkom údere z dronu v Kábule v nedeľu o 6.18 h miestneho času (3.48 h SELČ).

Spravodajský web televízie CNN s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bidenovej administratívy píše, že sa terorista v čase smrti nachádzal na balkóne, kam na neho z dronu odpálili dve strely Hellfire.

Zodpovedný za viacero útokov

Egypťan Zawahrí, na ktorého hlavu USA vypísali odmenu 25 miliónov dolárov, pomohol koordinovať útoky z 11. septembra 2001. Vražedná akcia al-Káidy na čele s bin Ládinom si v USA vyžiadala smrť takmer 3 000 ľudí.

Zabitie jedného z najhľadanejších teroristov má byť podľa Bidena aj „ďalším zadosťučinením“ pre rodiny obetí útokov z 11. septembra.

Biden uviedol, že Zawahrí bol rovnako strojcom ďalších útokov alebo v nich zohral kľúčovú úlohu. Spomenul atentát na americký torpédoborec Cole v jemenskom Adene v októbri 2000 a útoky na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v auguste 1998.

Bidenovo oznámenie o úspešnej operácii privítali zákonodarcovia z radov demokratov aj republikánov. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na twitteri okrem iného napísala, že sa svet vďaka odstráneniu tohto teroristu stal bezpečnejším miestom.

Likvidáciu teroristu privítalo tiež ministerstvo zahraničia Saudskej Arábie. „Zawahrí plánoval teroristické operácie, pri ktorých zahynuli tisíce nevinných ľudí vrátane Saúdov,“ uviedlo.

Vedel o ňom Taliban?

Zawahrího smrť podľa agentúry Reuters vyvoláva otázky o tom, či Taliban po vlaňajšom odchode amerických síl a ich spojencov z Afganistanu poskytol lídrovi al-Káidy útočisko.

Podľa nemenovaného zdroja agentúry predstavitelia Talibanu o prítomnosti teroristu v Kábule vedeli. Hovorca vlády Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pred Bidenovým oznámením potvrdil, že došlo k leteckému úderu a silno ho odsúdil s tým, že porušuje „medzinárodné zásady“.

Agentúra AP napísala, že podľa vysokopostaveného predstaviteľa spravodajských služieb patril dom, v ktorom Zawahrího zabili, vysokopostavenému poradcovi Sirádžuddína Hakkáního, ktorý vo vláde Talibanu vedie ministerstvo vnútra.

Plánovanie operácie sa podľa rovnakého zdroja začalo pred šiestimi mesiacmi, ale zintenzívnilo sa v posledných dvoch mesiacoch.

V prejave 31. augusta 2021, po tom, ako poslední americkí vojaci opustili Afganistan, Biden uviedol, že USA nepoľavia v boji proti terorizmu v Afganistane ani inde. „Budeme pokračovať v boji proti terorizmu v Afganistane a ďalších krajinách,“ povedal šéf Bieleho domu. „Len k tomu nepotrebujeme viesť pozemnú vojnu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet