Na hlavný obsah

USA žiadajú úplnú odstávku Záporožskej jadrovej elektrárne

Dôvodom sú intenzívnejšie boje v oblasti.

USA žiadajú úplnú odstávku Záporožskej jadrovej elektrárne
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok (29. 8.) vyzval na úplné odstavenie Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Boje v oblasti zosilňujú a tento týždeň tam prídu na inšpekciu zahraniční experti. Informuje o tom agentúra AFP.

Kirby znova žiadal vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne, ktorú obsadili ruské sily v  marci, niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

„Už sme mnohokrát povedali, že jadrová elektráreň nepredstavuje vhodné miesto na bojové operácie,“ uviedol Kirby.

Riziko, ktoré predstavuje Záporožská jadrová elektráreň udržiavaná v prevádzke, sa podľa neho zvýšilo minulý týždeň, keď museli v dôsledku požiaru zapríčineného ostreľovaním odstaviť záložný zdroj energie, čo potenciálne ohrozuje prevádzku jadrových reaktorov.

„Aj naďalej sme presvedčení, že kontrolované odstavenie jadrových reaktorov v Záporožskej jadrovej elektrárni by bolo v najbližšom období najbezpečnejšia a najmenej riskantná možnosť,“ konštatoval Kirby.

Záporožskú jadrovú elektráreň by mal tento týždeň navštíviť tím expertov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Kirby vyjadril podporu plánovanej inšpekcii z MAAE a vyzval Rusko, aby nezávislým inšpektorom zaistilo bezpečný a neobmedzený prístup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet