Na hlavný obsah

USA znova útočili na pozície Iránom podporovaných milícií v Sýrii

Má ísť reakciu na raketové útoky na americkú armádu.

Americké vzdušné sily vo štvrtok (25. 8.) druhýkrát za 24 hodín vykonali útoky na pozície Iránom podporovaných milícii na východe Sýrie. S odvolaním sa na Centrálne velenie armády Spojených štátov (CENTCOM), ktoré zodpovedá za vojenské operácie na Blízkom východe, o tom informovala agentúra DPA.            

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že najnovšie nálety v strategicky významnej provincii Dajr az-Zaur hraničiacej s Irakom si vyžiadali životy troch bojovníkov milícií podporovaných Iránom. Hovorca Pentagónu Patrick Ryder neskôr potvrdil aj štvrtú obeť.

USA podnikli podľa vlastných slov útok v Dajr az-Zaur už v noci na stredu (24. 8.), a to na pozície skupiny šiitských bojovníkov z Afganistanu. Podľa SOHR pri týchto útokoch zahynulo šesť osôb.

Nálety amerických síl boli reakciou na koordinované raketové útoky Teheránom podporovaných milícií. A to na dve zariadenia americkej armády v regióne z 15. augusta. Irán odmietol tvrdenia, že by bol za útokmi milícií na americké zariadenia v Sýrii.

Útoky mali americké sily chrániť

Prezident USA Joe Biden v reakcii uviedol, že tieto útoky mali za cieľ chrániť americké sily pred útokmi milícií. Uviedla to agentúra AFP.

„Nariadil som útoky z 23. augusta s cieľom ochrániť a brániť bezpečnosť nášho personálu. A zabrániť Iránskej islamskej republike a skupinám Iránom podporovaných milícií vykonávať ďalšie útoky na personál a zariadenia Spojených štátov,“ vyhlásil Biden v Kongrese, kde o tejto operácii informoval.

Šéf Bieleho domu priblížil, že odvetné útoky Washingtonu sa zamerali na zariadenie, ktoré útočníci využívali na logistické účely a ako sklad munície. Pri útokoch použili útočné vrtuľníky Apache, bojové lietadlá AC-130 a húfnice M777.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet