Na hlavný obsah

Útulku, ktorý sa stará o ľudí bez domova v Bratislave, hrozí zánik

Zo súčasného nájmu sa musia vysťahovať.

Útulku, ktorý sa stará o ľudí bez domova v Bratislave, hrozí zánik
Ilustračná foto. Foto: RTVS

Útulok sv. Lujzy, ktorý sa stará o chorých ľudí bez domova, čoskoro príde o strechu nad hlavou. Zo súčasného prenájmu sa musia najneskôr do konca novembra vysťahovať, ale zatiaľ nemajú kam. Minimálne polovica zo 4 000 evidovaných ľudí bez domova v Bratislave tak v najhoršom prípade môže prísť o zdravotnú starostlivosť v zariadení.

Útulok sv. Lujzy pomáha vážne chorým ľuďom bez domova už 14 rokov, priestory menil už viackrát, nikdy mu ale nehrozil zánik. Projekt neziskovej organizácie Depaul kombinuje sociálnu aj zdravotnú staroslivosť.

„Rehoľa Milosrdných bratov, ktorá priestory prenajíma, na našu otázku, či by nebolo možné zmluvu predĺžiť, doteraz neodpovedali. Depaul by však kapacity zariadenia v budúcnosti chcel navýšiť zo súčasných 30 lôžok na 40,“ vysvetľuje riaditeľ Jozef Kákoš.

Téme sa v RÁDIO REGINA ZÁPAD venovala redaktorka Simona Beňová

K tomu však potrebujú ideálne priestory, približuje projektový manažér Michal Cibiri.
Väčší priestor by privítali aj zamestnanci útulku.

„Okrem sociálnych pracovníkov sa o chorých ľudí bez domova starajú opatrovatelia, zdravotná sestra či vodič prepravnej služby. Ľudia bez domova si ich prácu vážia. Väčšina z nich prišla do útulku priamo z nemocnice,“ dopĺňajú sociálni pracovníci Martin a Lenka

Bratislavský kraj tvrdí, že takéto zariadenie je potrebné, no vhodné priestory sa im zatiaľ nepodarilo nájsť. Spoluprácu ponúka aj magistrát či niektoré mestské časti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál