Na hlavný obsah

Uviaznutí mexickí baníci sú už štvrtý deň pod zemou. Záchranári bojujú s časom

Prepadla sa stena šachty a baňu zaplavilo.

Uviaznutí mexickí baníci sú už štvrtý deň pod zemou. Záchranári bojujú s časom
Záchranári sa snažia dostať baníkov spod zeme. Foto: Twitter

Viac ako 300 vojakov a ďalších ľudí sa v Mexiku zúčastňuje záchrannej akcie, ktorej cieľom je vyslobodiť z podzemia desať baníkov, ktorí sú už takmer štyri dni väzňami v zatopenej uhoľnej bani. Informoval o tom v nedeľu (7. 8.) spravodajský server BBC News.

Nešťastie sa stalo v mexickom štáte Coahuila v stredu (3. 8.) o 13.35 h miestneho času (20.35 h SELČ), keď sa prepadla stena šachty a baňu zaplavilo. Vodu z bane odčerpávajú veľké čerpadlá a podľa BBC na miesto povolali aj šesť potápačov mexických špeciálnych síl.

Príbuzní, ktorí sa zhromaždili pred baňou, dúfajú, že sa baníkom podarilo nájsť vzduchový vak. „Sme unavení a zúfalí, ale stále máme trochu nádeje,“ vyhlásila Cecilia Cruzová.

Agentúra Reuters informovala, že piatim iným baníkom sa podarilo dostať z bane von. Jeden z nich, Fernando Pompa, v rozhovore s miestnou rozhlasovou stanicou opísal, ako ho z bane vytiahli von vo vozíku, ktorý sa používa na prepravu uhlia.

Baňu v okrese Sabinas otvorili v januári a podľa mexického ministerstva práce odvtedy nikto nehlásil žiadne abnormálnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet