Na hlavný obsah

V Bratislave hrozí kolaps zdravotníctva

Z 3 300 lekárov pripravených podať výpovede je vyše 1 200 práve z bratislavských nemocníc.

V Bratislave hrozí kolaps zdravotníctva
Na snímke zdravotnícky pracovník v nemocnici. Foto: RTVS

Zdravotná starostlivosť v bratislavskom kraji je ohrozená. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Dôvodom je podľa nich to, že z celkového počtu 3 300 lekárov pripravených podať výpovede, je vyše 1 200 práve z bratislavských nemocníc.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu zastabilizujú plošným zvýšením platov. Pracovné stretnutie k téme sa má uskutočniť v utorok (9. 8.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Mimoparlamentný HLAS – sociálna demokracia bije na poplach. Premiéra Eduarda Hegera a šéfa rezortu financií Igora Matoviča vyzýva, aby v utorok naplnili svoj sľub a zastavili hroziaci exodus zdravotníkov. Inak hrozí napríklad bratislavskému kraju kolaps zdravotníctva.

„Z nemocnice na Antolskej by malo odísť 330 lekárov, z nemocnice na Mickiewiczovej 100 lekárov, z Ružinova 380 lekárov, z Kramárov asi 330 lekárov, z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb vyše 50 lekárov a z Národného ústavu detských chorôb dáta nemáme,“ uviedla Zuzana Dolinková (Hlasu-SD).

Navyše hovorí, že vyššie platy by mala dostať len časť zdravotníckych pracovníkov. Nie je však jasné, o ktorú konkrétnu skupinu by malo ísť. Vedenie bratislavskej univerzitnej nemocnice aktuálne nemá informácie o odchode zamestnancov.

Výpovede zatiaľ nie sú na stoloch

Podľa hovorkyne Evy Kliskej na stole výpovede zatiaľ nie sú. Hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Soňa Valášiková pripomína, že situácia je dlhodobo napätá v celom sektore:

„Nejde o jednotlivé nemocnice alebo regióny, ale o zdravotníctvo ako celok. Pevne veríme, že vláda v blízkej dobe príjme také stabilizačné opatrenia, aby sme mohli zamestnancov v zdravotníctve udržať a motivovať ich zostať pracovať na Slovensku,“ vysvetlila.

Hoci je Tomáš Szalay hlavným lekárom bratislavskej samosprávy, zdôrazňuje, že dosah na kompletné poskytovanie zdravotnej starostlivosti v regióne nemá.

V prípadnom štrajku vidí aj možnú výhodu: „Nevylučujem, že by táto štrajková aktivita lekárov mohla nejakých lekárov z nemocníc vyhnať do ambulancií, mohla by sa tiež zlepšiť aj dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti.“

Prvým a najdôležitejším krokom na vyriešenie tejto situácie je podľa ministerstva zvýšenie platov zdravotníckym pracovníkom.

„Preto sme vypracovali konkrétne návrhy, analýzy a prepočty na zaistenie spravodlivého, motivujúceho a dlhodobého ohodnotenia našich kolegov z nemocníc, ambulancií a ostatných zdravotníckych zariadení,“ povedala hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Stretnutie zástupcov zdravotníckych pracovníkov na pôde Úradu vlády sa má uskutočniť v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál