Na hlavný obsah

V Bratislave pribudnú klietky na odchyt diviakov

Úrady obyvateľov vyzývajú k opatrnosti.

V Bratislave pribudnú klietky na odchyt diviakov
Ilustračná snímka - stádo diviakov v Bratislave. Foto: RTVS

Na niektorých miestach v bratislavskom Starom Meste pribudnú špeciálne klietky určené na odchyt diviakov. Inštalované budú na najviac „postihnutých“ miestach, prvá z nich pribudla tento týždeň v lokalite Slávičie údolie – Bartókova – Tichá. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť, ktorá o pomoc požiadala Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.

„Výskyt diviačej zveri v meste už presiahol únosnú a najmä bezpečnú mieru. K odchytu sme pristúpili preto, lebo situácia je naozaj kritická,“ konštatuje miestna samospráva.

Čriedy diviakov totiž v uliciach devastujú podľa mestskej časti verejný priestor, pri stretnutí s človekom sa môžu zároveň správať nevyspytateľne. Samospráva obyvateľom taktiež pripomína, aby sa nepribližovali ku klientkam, ak v nich zaregistrujú diviaka. „Odchytené zviera je hlučné a agresívne,“ upozorňuje mestská časť.

Mestské lesy v Bratislave pre TASR v auguste uviedli, že napríklad aj na hranici mesta a lesa na Kramároch v Novom Meste zvýšia za prísnych bezpečnostných podmienok odlov diviakov. Práve tam plánujú odloviť problémové jedince, ktoré si už zvykli žiť v zarastených záhradách a prenikajú na sídlisko. Zvýšiť majú tiež počet klietok na odchyt diviakov.

Mestská časť Nové Mesto zároveň viackrát apelovala na miestnych obyvateľov, aby nevyhadzovali z balkónov potraviny a nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadkových košov. Majiteľov pozemkov na hranici lesoparku a zastavaného územia vyzvala na zabezpečenie údržby zelene, kde sa diviaky najviac zdržiavajú.

Aj Karlova Ves vyzvala majiteľov najväčších neudržiavaných pozemkov, aby ich upratali, zbavili po lete spadnutého ovocia a prípadné poškodené dreviny ošetrili. Práve zanedbané pozemky v lokalite Krčace, na Starých gruntoch a pozemkoch nad Devínskou cestou používa divá zver ako úkryt. Tá sa následne pohybuje v obytných častiach mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny