Na hlavný obsah

V Brazílii zomrel „najosamelejší muž sveta“

Posledných 26 rokov žil v úplnej izolácii v amazonskom pralese.

V Brazílii zomrel „najosamelejší muž sveta“
Na snímke letecký pohľad na amazonský prales. Foto: TASR/AP

V Brazílii zomrel v odhadovanom veku 60 rokov domorodý muž, ktorý žil posledných 26 rokov v amazonskom pralese v úplnej izolácii. Informuje o tom web telvíznej stanice BBC. Na jeho tele, ktoré našli 23. augusta v hamaku pred slamenou chatrčou, neboli viditeľné známky násilia. Muž smrť zrejme očakával, a kým zaľahol, pokryl svoje telo perím papagájov Ara.

V médiách bol známy ako „najväčší samotár na svete“ alebo tiež „muž z dier„. Patril do domorodého kmeňa, ktorý bol z väčšiny vyvraždený rančermi.

Posledných šesť jeho členov zahynulo v roku 1995 pri útoku robotníkov, ktorí nelegálne ťažili drevo. „Muž z dier“ bol jediným preživším.

Živého ho naposledy videli v roku 2018

Nevie sa, akým jazykom zosnulý muž hovoril alebo príslušníkom akého etnika bol. Jeho kmeňu sa prezývalo „kmeň dier“ pre jamy, ktoré kopali pri love zveri v džungli alebo ako miesta pre úkryt.

Podľa Altaira Josého Algayera, zamestnanca Národnej nadácie pre indiánov (Funai), ktorý mužovo telo objavil, mohli až trojmetrové jamy pre samotára mať náboženský význam. Funai oblasť od roku 1996 kvôli mužovmu bezpečiu sledovala.

Živého ho naposledy videli v roku 2018, keď ho pracovníci Funai natočili na kameru, ako sekerou rúbe strom. Odvtedy Funai nachádzala iba desiatky slamených chatrčí, ktoré v džungli postavil, muža ale nevidela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet