Na hlavný obsah

V gastronómii a cestovnom ruchu je voľných vyše dvetisíc pracovných miest

Najväčší záujem je o čašníkov a someliérov či kuchárov a šéfkuchárov.

V gastronómii a cestovnom ruchu je voľných vyše dvetisíc pracovných miest
Na fotografii barman. Foto: Unsplash

Zamestnávatelia v gastronómii začiatkom augusta potrebovali obsadiť 1 700 voľných pracovných miest. V sektore ubytovania a cestovného ruchu ďalších päťsto. Najviac ponúk v týchto dvoch sektoroch je v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Prevažujú plné úväzky na neurčitý čas alebo určitú dobu a dohody.

Ako v stredu (3. 8.) informoval projektový manažér pracovno-poradenského portálu Internetový sprievodca trhom práce (ISTP) Pavol Hudec.

Najväčší záujem je o čašníkov a someliérov (700), kuchárov a šéfkuchárov (615), pomocníkov v kuchyni (260) a hotelových recepčných (130). Zo všetkých ponúk je 52 % vhodných aj pre absolventov. V 30 % prípadov sa vyžaduje angličtina.

Od začiatku tohto roka zamestnávatelia na uvedenom portáli inzerovali takmer šesťtisíc nových voľných pracovných miest v gastronómii a dvetisíc v ubytovacích zariadeniach a cestovnom ruchu.

Časť voľných miest sa počas leta darí obsadiť brigádnikmi

„Reštaurácie, letné prevádzky a ubytovacie zariadenia zažívajú počas sezóny zvýšený nápor. To si vyžaduje dostatočné personálne kapacity. V priebehu letných mesiacov sa darí časť týchto voľných miest obsadiť brigádnikmi. Na niektoré pracovné miesta nastúpili aj uchádzači z Ukrajiny,“ uviedol Hudec.

Z prieskumu na portáli na vzorke 4 200 ukrajinských uchádzačov o prácu vyplýva, že 23 % z nich by chcelo na Slovensku pracovať v gastronómii a 17 % v cestovnom ruchu.

Priemerná základná zložka mzdy v hrubom (bez príplatkov a bonusov) v inzerátoch so slovenským miestom výkonu práce v oblastiach gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch dosahuje na portáli ISTP 940 eur (5,10 eura za hodinu).

Inzeráty na kratší pracovný čas ponúkajú priemerne 459 eur. Pri dohodách o pracovnej činnosti a vykonaní práce 860 eur (4,50 eur za hodinu). Absolventi si zarobia priemerne 902 eur na plný úväzok. Najvyššie nástupné základné platy v spomínaných oblastiach sú v Žilinskom kraji (995 eur). Najnižšie v Nitrianskom kraji (842 eur).

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily rieši aj Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch pod vedením Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR.

Za kľúčové považuje podporu kvalitného stredného odborného vzdelávania na báze inovácií, ktoré sektor výrazne ovplyvňujú a menia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko