Na hlavný obsah

V Handlovej si uctili obete banských nešťastí. Ich symbolom sa stali biele ruže

Pred trinástimi rokmi zahynulo pri nešťastí 20 ľudí.

Do Handlovej od stredajšieho (10. 8.) rána prichádzali ľudia, aby si pripomenuli obete banských nešťastí. Pred trinástimi rokmi zahynulo pri požiari a následnom výbuchu vo východnej šachte bane Handlová 20 ľudí.

Práve 10. august, ako Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky, sa stal spomienkou na všetky banské tragédie. Ich symbolom sa stali biele ruže.

O pol desiatej predpoludním sa opäť rozozvučali kostolné zvony v Handlovej ako spomienka na posledné spojenie s deviatimi baníkmi a jedenástimi banskými záchranármi. Tí tragicky zahynuli v handlovskej bani 10. augusta v roku 2009.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Biele ruže sa stali symbolom obetí banských tragédií nielen v Handlovej, ale na celom Slovensku. ,,Symbolizujú aj nádej, že k banským tragédiám už nebude dochádzať,“ povedala primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

Baníci naďalej žiadajú vyvodenie osobnej zodpovednosti za tragédiu v handlovskej bani. ,,Vinníkov právne odsúdili, no zatiaľ chodia po slobode,“ uviedol Jozef Magula, bývalý baník. Na odvolacom súde vytýčili termín verejného zasadnutia na 27. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny