Na hlavný obsah

V Istanbule skontrolovali prvú loď s obilím z Ukrajiny

Loď môže podľa inšpektorov pokračovať v plavbe.

V Istanbule skontrolovali prvú loď s obilím z Ukrajiny
Istanbul (Ilustračná fotografia). Foto: TASR/AP

Inšpektori z koordinačného centra v Istanbule skontrolovali v stredu (3. 8.) náklad lode, ktorá ako vôbec prvá od začiatku ruskej invázie prepravuje obilniny z Ukrajiny.

Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a Organizácie Spojených národov zisťovali, či náklad lode korešponduje s dohodou zameranou na obnovenie vývozu ukrajinského obilia, ktorú koncom júla dosiahli Kyjev s Moskvou.

Agentúra Reuters krátko pred obedom bez ďalších podrobností uviedla, že kontrolu ukončili. Turecké ministerstvo obrany podľa agentúry AP následne oznámilo, že náklad bol v poriadku. Loď sa už teraz pripravuje na vyplávanie z Turecka.

Nákladná loď Razoni s 26 527 tonami kukurice sa plaví pod vlajkou Sierry Leone a smeruje do Libanonu. Z prístavu v ukrajinskej Odese vyplávala v pondelok (1. 8.) ráno a v utorok (2. 8.) večer, zhruba po 36 hodinách plavby, dorazila k tureckému pobrežiu. Bezpečne zakotvila pri vstupe do Bosporskej úžiny z Čierneho mora.

Podľa tureckých médií loď v koordinačnom centre v Istanbule, ktoré vzniklo na základe zmienenej dohody o obnovení exportu obilia z Ukrajiny, skontrolovalo približne 20 inšpektorov. K lodi ich priviezla turecká pobrežná stráž, informuje agentúra AP.

V prístavoch čaká ďalších 27 lodí

Cieľom takýchto kontrol je zabezpečiť, aby lode neprevážali zbrane, respektíve nevyvážali iné tovary, ako obilie či hnojivá a podobne, približuje AP. Očakáva sa, že v nadchádzajúcich dňoch vyplávajú z Ukrajiny ďalšie lode s obilím.

Podľa hovorcu OSN Stéphane Dujarrica momentálne čaká v ukrajinských prístavoch približne 27 naložených lodí, ktoré majú potrebné povolenia na plavbu. Odhaduje sa, že od začiatku ruskej invázie uviazlo na Ukrajine približne 20 miliónov ton obilia.

Podľa Davida Labordeho, experta z Medzinárodného inštitútu pre výskum potravinovej politiky vo Washingtone, je väčšina obilia, ktoré na Ukrajine uviazlo, určená na kŕmenie dobytka.

Pšenica pritom podľa jeho slov predstavuje z celkového objemu uviaznutých obilnín len šesť miliónov ton. Polovica z nej je pre ľudskú spotrebu. Laborde tiež uviedol, že kukurica na lodi Razoni slúži na výkrm kurčiat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet