Na hlavný obsah

V Komárne zostal len jeden alergológ na tisícky pacientov

Nedostatok sa týka aj ostatných špecialistov na celom Slovensku.

V jedinej alergiologicko-imunologickej ambulancii v celom Komárňanskom okrese spravujú 18 000 kariet pacientov. Do konca roka majú už diár naplnený.

Nedávno odišla do dôchodku posledná detská alergologička a tak Svetlana Hadvabová musí prijímať dospelých aj deti. Objednáva ich aj mimo ordinačných hodín, no väčšinu musí tak či tak odmietať.

„Zvážime, že je to akútne a potrebujú skôr a ostatných odkláňame, aby si zavolali v jeseni, keď kúpime plánovací kalendár na ten nasledujúci rok aby dostali termín v roku 2023,“ konštatuje posledná alergologička a imunologička v okrese Svetlana Hadvabová.

Chýbajúce termíny pociťujú pacienti najmä v týchto dňoch, keď naplno kvitne ambrózia. Alergikov je pritom každý rok viac- vo svete ňou trpí asi každý druhý človek. Chýbajú však nielen alergológovia, ale aj väčšina špecialistov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Upozorňujeme na to ministerstvo zdravotníctva aj financií, že táto situácia je nezvládnuteľná a týchto prípadov bude len pribúdať,“ povedal Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR.

Nedostatok je na celom Slovensku

Podľa krajského lekára Komárno nie je jediný okres s jednou alergologičkou. Hoci riešenie aj s ministerstvom hľadajú, nikam sa nevedia posunúť- alergológov je málo a zväčša sú v dôchodkovom veku. Posilniť chcú preto vzdelávanie, no kým z mladých medikov budú hotoví lekári, potrvá to roky.

„Keďže nejde o poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, pacienti môžu do vyriešenia problému využiť alergologické pracoviská v inom okrese,“ informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Predísť okresom s jedným alergológom na tisíce pacientov by sa podľa analytikov dalo určením minimálnej siete špecialistov nie pre celé Slovensko a kraje, ako je to doteraz, ale pre okresy.

V každom okrese by tak ministerstvo určilo minimum špecialistov, ktorí tam musia ordinovať. Motivovať mladých lekárov by mohlo viac peňazí či príspevky na nájom ambulancií alebo bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny