Na hlavný obsah

V Košiciach pochovali kardinála Jozefa Tomka

Pohrebu sa zúčastnili prezidentka i premiér.

V Košiciach pochovali kardinála Jozefa Tomka
Pohrebná svätá omša a rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR

V košickej katedrále svätej Alžbety v utorok (16. 8.) pochovali kardinála Jozefa Tomka. Na pohreb prišlo 5 500 ľudí. Omšu s pohrebnými obradmi celebroval český kardinál Dominik Duka. Lúčila sa nielen kardinálova rodina, ale aj zástupcovia cirkvi, politici a ľudia z rôznych kútov Slovenska i zo zahraničia.

Jediný slovenský a najstarší kardinál, Jozef Tomko, zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov. Domov na Slovensko sa vracal s láskou. Aj preto si želal, aby jeho pozostatky po smrti uložili v krypte košickej katedrály.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Znamenal pre nás veľa a my sme znamenali veľa pre neho. O to bolestnejšia je chvíľa rozlúčky. Na druhej strane nám dodáva nádej poznanie, že jeho pozemská púť sa síce uzavrela, no jeho odkaz, jeho celoživotné dielo, tu ostáva s nami,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Nerobil rozdiely medzi ľuďmi, práve naopak, snažil sa ich spájať. Veriaci sa s ním prišli dôstojne rozlúčiť aj pred košickú katedrálu. Kardinál stál na čele Kongregácie pre evanjelizáciu národov, poznal rôzne kultúry a obrady. Blízko mal aj ku gréckokatolíkom, vysvätil tiež vladyku Petra Rusnáka.

„Bol to muž ľudskosti, muž viery, ktorý nám tu zanechal veľmi silný odkaz spájania,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). Krátko po pohrebe nad Košicami symbolicky začalo pršať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko