Na hlavný obsah

V Londýne sa objavil vírus detskej obrny

Spojené kráľovstvo spustilo očkovaciu kampaň.

V Londýne sa objavil vírus detskej obrny
Ilustračný obrázok očkovania dieťaťa. Foto: Unsplash

Po viac ako 40 rokoch sa v Londýne objavil vírus detskej obrny. Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (HSA) zachytila 116 poliovírusov, ktoré sú pôvodcom choroby, v 19 vzorkách odobratých tento rok v odpadových vodách britskej metropoly.

Po prvý raz agentúra na nález vírusov upozornila v júni. Množstvo poliovírusov a ich genetická rozmanitosť naznačujú, že k prenosu dochádza v mnohých londýnskych štvrtiach.

Spojené kráľovstvo preto v stredu (10. 8.) spustilo očkovaciu kampaň proti detskej obrne pre deti od jedného do deviatich rokov žijúce v Londýne. Ich rodičov začnú v septembri oslovovať praktickí lekári.

Zatiaľ sa žiadny prípad tohto vírusového ochorenia nevyskytol, očkovacia kampaň je preventívna. „Vieme však, že oblasti v Londýne, kde sa poliovírus prenáša, majú jednu z najnižších preočkovaností,“ uviedla epidemiologička HSA Vanessa Salibaová.

Miera preočkovanosti je rôzna

Posilňujúca dávka očkovania proti obrne sa má týkať približne 900 000 detí v Londýne a okolí. Informovala stanica BBC.

Miera preočkovanosti sa v rôznych častiach Londýna líši. V priemere však nedosahuje 95 percent, ktoré sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebné na udržanie detskej obrny pod kontrolou. V Európe sa podarilo zamedziť šíreniu tohto ochorenia v roku 2003.

Vírus nájdený v londýnskych odpadových vodách je podobný vírusu, ktorý sa objavuje vo výkaloch detí zaočkovaných určitým druhom živej vakcíny. Tento neškodný vírus sa môže prenášať medzi neočkovanými deťmi. Neskôr môže zmutovať späť do nebezpečnejšej verzie vírusu a spôsobiť ochorenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet